Pre nových podnikateľov

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zoznam odporúčaných označení voľných živnosti

 
 
M I N I S T E R S T V O    V N Ú T R A    S L O V E N S K E J    R E P U B L I K Y
 
S E K C I A    V E R E J N E J     S P R Á V Y
 
odbor živnostenského podnikania
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Z O Z N A M
O D P O R Ú Č A N Ý C H    O Z N A Č E N Í   V O Ľ N Ý C H   Ž I V N O S T Í
A  I C H   B L I Ž Š I E     V Y M E D Z E N I E   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NOVEMBER   2008
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ú v o d o m
 
 
Podľa zákona č. 358/2007 Z.z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (§ 25 ods.3) má Ministerstvo vnútra SR zverejniť na svojej internetovej stránke zoznam odporúčaných označení najčastejšie používaných voľných živností a ich obsahové vymedzenie. Nosným účelom tohto opatrenia je snaha o sprehľadnenie výberu neregulovaných živností v usporiadanej podobe, odstránenie nejednotného postupu živnostenských úradov pri posudzovaní označenia (špecifikácie) predmetov podnikania, odstránenie administratívnych prieťahov pri osvedčovaní splnenia podmienok prevádzkovania živnosti a tým aj celkové zjednodušenie a odbyrokratizovanie výkonu štátnej správy na úseku živnostenského podnikania. 
 
Vypracovaný materiál v tomto chápaní nemá ambíciu ani možnosť mať charakter záväzného zoznamu (úplného výpočtu) ohlasovacích voľných živností. Naďalej zostáva ponechaný právny stav, podľa ktorého môže záujemca o podnikanie na území Slovenskej republiky uviesť aj iné označenie živnosti. Podmienkou však je, aby bola pri takomto postupe dodržaná       požiadavka určitosti a zrozumiteľnosti predmetu podnikania, ktorá je rozhodujúcim kritériom pri posudzovaní označenia živnosti v správnom (živnostenskom) konaní. Určitosť a zrozumiteľnosť predmetu podnikania (špecifikácie živnosti) treba chápať v spojitosti s povinným posudzovaním kvalifikácie (identifikácie) druhu a charakteru živnosti v živnostenskom konaní, s poukazom na to, že od potrebnej identifikácie druhu a charakteru živnosti možno odvodiť podmienky na získanie živnostenského oprávnenia potrebného na prevádzkovanie živnosti.
 
Požiadavka na správne označenie znenia živnosti vyplýva z mechanizmu fungovania a uplatňovania živnostenského zákona, podľa ktorého sú - ústavná zásada slobody podnikania a právo slobodného rozhodovania sa o voľbe podnikateľskej činnosti - regulované vo vybraných prípadoch požiadavkou na splnenie podmienok odbornej alebo inej spôsobilosti, ktoré musí fyzická a právnická osoba splniť a v zásade aj preukázať autorizovanému orgánu verejnej správy (živnostenskému úradu). K tomu aby živnostenský úrad mohol od dotknutých osôb požadovať splnenie, prípadne aj preukázanie podmienok odbornej alebo inej osobitnej spôsobilosti/spoľahlivosti musí byť zrejmý rozsah živnostenského oprávnenia. Mechanizmus fungovania živnostenského zákona je nastavený tak, že rozsah živnostenského oprávnenia vyplýva z obsahu živnosti a obsah živnosti v tomto právnom rámci v zásade vyplýva z označenia (špecifikácie) predmetu podnikania (§ 28 ods.1).
 
Zatiaľ čo obsah regulovaných viazaných a koncesovaných živností v absolútnej väčšine prípadov vyplýva z osobitných predpisov, ktoré na odvetvovej úrovni bližšie upravujú príslušnú činnosť, u remeselných ani u voľných živností nie je možné v praxi túto systémovú výhodu uplatniť. Obsah tohto okruhu živností možno odvodiť iba nepriamym spôsobom, vždy v závislosti od konkrétneho znenia predmetu podnikania, čo u remeselných a najmä u voľných živností zvyšuje nároky na určité a zrozumiteľné formulovanie označenia (špecifikácie) predmetu podnikania. 
 
 
 
V prípade remeselných živností Ministerstvo vnútra SR už vypracovalo metodickú pomôcku, ktorej cieľom je vymedziť absentujúcu obsahovú náplň jednotlivých remeselných živností, ktorá nie je určená žiadnym (osobitným) právnym predpisom. S poukazom na to, že v záujme praktického postupu živnostenských úradov i záujemcov o podnikanie došlo k vymedzeniu ich obsahu aj pozitívnym aj negatívnym spôsobom a v rámci negatívneho vymedzenia remeselných živností aj k určeniu doplnkových činností, ktoré nemajú charakter remeselnej živnosti, už v rámci tejto pomôcky došlo k sprehľadneniu možností, ktoré doplnkové činnosti možno vykonávať na základe ohlasovacej voľnej živnosti. Metodický materiál pod názvom „Obsahová náplň remeselných živností“, spolu s príslušným výpočtom ohlasovacích voľných živností je uvedený aj na internetovej stránke Ministerstva vnútra SR na adrese : „civil.gov.sk“, na odkaze „živnostenské podnikanie“.
 
Na rozdiel od vypracovania zoznamu voľných živností v spojitosti s vymedzením obsahových náplní remeselných živností, Ministerstvo vnútra SR pri tvorbe tohto dokumentu postupovalo odlišne. Fundamentálne vychádzalo z požiadavky vytvorenia plošného zoznamu ohlasovacích voľných živností v členení živností podľa predmetu podnikania1) na princípe agregovaného reťazca činností, členiaceho sa na čiastkové činnosti, ktoré sú tiež samostatne spôsobilé splniť znaky živnosti. Tomuto princípu zodpovedá aj systematika usporiadania dokumentu. Ten je vnútorne členený na 2 základné časti, z ktorých nosnú časť predstavuje (súhrnné) kmeňové znenie odporúčaného označenia voľnej živnosti (ľavá strana dokumentu), druhú časť predstavuje množina čiastkových živností, ktorá je demonštratívnym výpočtom najčastejších činností obsiahnutých v rámci kmeňovej voľnej živnosti (pravá strana dokumentu)2).
 
Pri tvorbe konštrukcie dokumentu sa pritom opieralo o odvetvovú klasifikáciu ekonomických činností (ďalej OKEČ)3), ktorá nadobudla účinnosť 1.januára 20084). S prihliadnutím na doterajšiu prax s využívaním OKEČ-u aj zo strany živnostenských úradov aj zo strany spravodajských jednotiek (podnikateľských subjektov)5), na účely vypracovania tohto metodického dokumentu sa využila štatistická kategorizácia činností, slúžiaca na (rámcové) národné a medzinárodné porovnanie výkonov hospodárskych subjektov alebo výrobkov a služieb, vrátane opráv a inštalácií. Neznamená to preto prevzatie OKEČ-u vo význame vybraného, uzatvoreného zoznamu živností, z ktorých by si musel záujemca o podnikanie podľa živnostenského zákona vybrať druhovú špecifikáciu živnosti, ale rešpektovanie a praktické využitie existujúcej štruktúry štatistického triedenia ekonomických činností vedeného (na iné účely) v iných informačných systémoch Slovenskej republiky. Na účely živnostenského podnikania a tým aj na účely tohto dokumentu (označovania živnosti) sa neprevzala používaná štatistická terminológia, ale iba vnútorná systematika členenia ekonomických činností. Tým sa dosiahol synergický účinok tejto metodickej pomôcky, ktorý je možné využiť aj iné účely v rámci existujúcich evidencií a databáz vedených inými orgánmi verejnej správy.  
      
S poukazom nato, že nejde o uzavretý, ale o otvorený výpočet ohlasovacích voľných živností, Ministerstvo vnútra SR v postavení ústredného orgánu štátnej správy v živnostenskom podnikaní v rámci monitorovacej a kontrolnej funkcie bude dozorovať uplatňovanie vypracovaného dokumentu a v jeho rámci aj pravidelne aktualizovať jeho obsah, najmä s prihliadnutím na vývoj aplikačnej praxe z poznatkov získaných predovšetkým od živnostenských úradov, dotknutých podnikateľských subjektov a od ich reprezentatívnych združení.     
 
Dokument je určený ako významná inštruktívna metodická pomôcka pre záujemcov o získanie živnostenského oprávnenia na prevádzkovanie niektorej z ohlasovacích voľných živností. Osobitne je určená, v záujme zabezpečenia jednotného postupu pri osvedčovaní podmienok prevádzkovania živnosti, pre zamestnancov živnostenských (obvodných) úradov, s možnosťou jeho ďalšieho využitia odvetvovými orgánmi štátnej správy a inštitúciami z neštátnej sféry, osobitne záujmovými verejnoprávnymi i dobrovoľnými združeniami pôsobiacimi vo sfére živnostenského podnikania.     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. POĽNOHOSPODÁRSTVO
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
1.1 Poskytovanie služieb v poľnohospodárstve a záhradníctve
 
§   vyžínanie trávy, výrez nežiaducich krovín 
§   ošetrovanie porastov proti škodcom
-          postreky, nátery kmeňov krov ...,
§   vykonávanie parkových, sadových a záhradných úprav s výnimkou krajinno-architektonických sadovníckych diel
-          kosenie, hnojenie, čistenie, zavlažovanie, strihanie, tvarovanie, trávnikov a živých plotov, kríkov, drevín, výsadba rastlín a kvetov ...,
§   údržba, montáž a prevádzkovanie závlahových systémov a melioračných zariadení
§   poskytovanie služieb poľnohospodárskou technikou (strojmi, mechanizmami a náradím)
§   sušenie liečivých a dekoračných rastlín
-          sušenie, balenie, označovanie etiketami, dávkovanie, distribúcia ...,
§   pozberové úpravy rastlinných komodít
§   pestovanie a rozmnožovanie akvarijných rastlín
§   ...
Poznámka:
V rozsahu živnostenského oprávnenia nie je možné vykonávať poľnohospodársku, rastlinnú a živočíšnu výrobu.
 
1.2 Pestovanie, spracovanie a obchodovanie s chránenými rastlinami
 
 
 
1.3 Chov vybraných druhov zvierat
 
§   Chov laboratórnych, exotických zvierat a vtáctva, akvárijných rybičiek, priadky morušovej
 
1.4 Chov, spracovanie a obchodovanie s chránenými živočíchmi
 
 
 
1.5 Poskytovanie služieb súvisiacich so starostlivosťou o zvieratá
 
§   prevádzkovanie hotela a útulku pre zvieratá
-          kŕmenie, bežná hygiena, venčenie ...,
§   výcvik psov a mačiek
§   kozmetické úpravy zvierat
-          čistenie, strihanie ...,
§   kŕmenie, pasenie, ustajňovanie, výcvik, čistenie a podkúvanie koní zverených do opatery,
Poznámka:
Súčasťou živnostenského oprávnenia nie sú vlastné chovy.
 
§   veterinárna asanácia
-          zber, zvoz, spracúvanie, odstraňovanie uhynutých zvierat, dezinfekcia, dezinsekcia, deratizácia a dezodorizácia, odchyt opustených a túlavých zvierat sieťkami a odchytávanie holubov sieťkami,
§   strihanie oviec
§   paznechtovanie dobytka
§   ...
 
 
2. LESNÍCTVO
 
Odporúčané označenie:                                                   Obsahové vymedzenie:
 
2.1 Poskytovanie služieb v lesníctve a poľovníctve
 
§   ťažba, porez, približovanie dreva a povoznícke služby
-          manipulácia dreva a jeho skladovanie na skládkach, ...,
§   vykonávanie ochrany rastlín a drevín
-          postreky, nátery, výrezy nežiaducich vetiev ...,
§   preparovanie zvierat, úprava poľovníckych trofejí
§   poskytovanie služieb lesnou technikou (strojmi, mechanizmami a náradím)
§   ...
 
 
3. RYBÁRSTVO
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
3.1 Poskytovanie služieb v rybárstve
 
 
§   poskytovanie služieb technikou (strojmi, mechanizmami a náradím)
§   vykonávanie výlovov rybníkov
 
 
4. ŤAŽBA A DOBÝVANIE
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
4.1 Úprava nerastov, dobývanie rašeliny a bahna a ich úprava
 
§   dobývanie bahna z vodného dna
§   dobývanie a úprava rašeliny
§   spracovanie hmôt pre výrobu porcelánu
§   výroba štrku z prírodného kameňa, drvenie kameniva
§   paletovanie prírodného kameňa
§   úprava sadrovca, kriedy, dolomitu, vápenca
§   úprava brúsnych materiálov a rôznych minerálov
§   odstraňovanie nánosov pieskov a štrkopieskov pri údržbe vodných tokov
§   čistenie brehov a dna riek, jazier a vodných nádrží
§   ...
Poznámka:
Súčasťou živnostenského oprávnenia nie je ťažba nerastov a ich úprava vykonávaná priamo pri ich ťažbe subjektami, ktoré tieto nerasty ťažia.
 
4.2 Vŕtanie studní s dĺžkou do 30 m
 
 
 
4.3 Kopanie studní
 
 
 
 
 
SPRACOVATEĽSKÝ PRIEMYSEL
5. POTRAVINÁRSKY PRIEMYSEL A TABAKOVÉ VÝROBKY
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
5.1 Údenárska výroba
 
§   údenie mäsových a hydinových výrobkov, syrových výrobkov, rybacích výrobkov,
§   ...
 
5.2 Spracovanie a konzervovanie, zemiakov, ovocia a zeleniny 
 
 
 
 
§   spracovanie a konzervovanie zemiakov:
-          zemiaky mrazené a hlbokomrazené - hranolky,  
-          zemiaky konzervované – výrobky z varených a predvarených zemiakov,
-          upravené zemiaky – dehydratované, zemiaková kaša, stabilizované,
-          výroba zemiakových lupienkov,
-          výroba zemiakovej múky, krupice, vločiek, granúl,
-          výroba zemiakového škrobu,
§   spracovanie a konzervovanie ovocia a zeleniny:
-          výroba ovocných a zeleninových štiav,
-          konzervovanie ovocia, zeleniny,   
-          výroba džemov, marmelád, lekvárov, výživ, stolového želé, pretlakov, kečupov,
-          výroba koncentrátov z ovocia a zeleniny, sirupov,
-          výroba ovocných a zeleninových džúsov, muštov
-          praženie orechov, solené mandle,
-          výroba orechových nátierok,
-          sušenie ovocia, zeleniny a húb ,  
-          mrazenie ovocia a zeleniny ,
-          výroba múky zo sušenej strukovinovej zeleniny,
-          výroba krupice zo sušenej zeleniny,
-          výroba produktov zo sóje
§   ...
 
5.3 Výroba rastlinných a živočíšnych olejov a tukov
 
 
 
5.4 Výroba mlynských výrobkov
 
-          múky, otrúb, krupice, vločiek z pšenice, raže, ovsa, kukurice a  cereálnych obilnín,
-          výrobkov z pufovaných zŕn obilia, z praženého a transformovaného obilia – „corn flakes“, predvarené obilniny,
-          bezvaječných cestovín,
-          oblátok, müsli a kukuričných lupienkov,
-          popcornu,
-          škrobu a škrobových výrobkov - z ryže,   kukurice, pšenice, manioku, 
-          glukózy,   
-          gluténu,
§   ...
 
5.5 Výroba a spracovanie cukru
 
-          cukru nerafinovaného repného, trstinového, rafinovaného trstinového, repného cukru, bieleho, hnedého cukru, kryštálového, kockového, práškového, homoľového,
-          cukrového sirupu,
-          melasy,
-          cukrovej vaty,
§   ...
 
5.6 Výroba kakaa a výrobkov z kakaa
 
-          kakaového masla, tuku, prášku a sladidiel,
-          výroba čokolády
§   ...
 
5.7 Výroba chuťových prísad a korenín
 
-          omáčky, miešané korenisté zmesi, prípravky na polievky, bujóny, pekárenské kvasnice, kypriace prášky, hotové prášky do pečiva, horčicová múčka, hotové horčice, korenie upravené na použitie (čierne korenie, vanilka, škorica klinčeky ...),
-          spracovanie soli do akostných potravín - jódovanej soli,
-          vegety (tekutá a sušená )
-          octu
§   ...
 
5.8 Spracovanie a úprava čaju a kávy
 
 
 
 
5.9 Spracovanie prírodného medu
 
-          včelieho vosku,
-          výroba medoviny (obsahom alkoholu do 15 %),
§   ...
 
5.10 Výroba nápojov
 
§   výroba nealkoholických nápojov:
-          výroba ovocných a zeleninových nealkoholických nápojov, sýtených, nesýtených,
-          výroba minerálnych nápojov ich úprava a stáčanie,
-          výroba čajových nápojov
-          plnenie prírodných a minerálnych vôd z prameňov a studní
§   výroba vína (s obsahom alkoholu do 15 %):
-          výroba hroznového vína,
-          výroba jablčného a  ovocného vína
-          výroba nedestilovaných kvasených nápojov - vermútu a podobných nápojov,
§   ...
 
5.11 Výroba kŕmnych zmesí
 
-          výroba a miešanie mliečnych kŕmnych zmesí pre domáce a hospodárske zvieratá, výroba krmív pre hospodárske zvieratá, mačky, psov, vtáctvo, rybičky,
§   ...
 
5.12 Výroba tabakových výrobkov a substitútov tabakových výrobkov
 
-          výroba cigariet, jemne rezaného tabaku, cigár, fajkového tabaku, žuvacieho a šnupavého tabaku,
§   ...
 
 
6. TEXTILNÝ A ODEVNÝ PRIEMYSEL
 
Odporúčané označenie:                                       Obsahové vymedzenie:
 
6.1 Textilná výroba  
 
§   príprava a spriadanie textilných nití a vlákien:
-          výroba priadzí a nití z prírodných vlákien
-          výroba mykaných vlákien,
-          výroba česaných vlákien,
-          úprava vlákien – pranie, odmasťovanie, mykanie a česanie vlny a bavlny, namotávanie hodvábu, trepanie ľanu
-          bielenie a farbenie textilných vlákien, priadzí,
§   výroba textilu:
-          tkanín,
-          netkaných textílií,
-          pletením
§   úprava textilu:
-          bielenie, farbenie, sušenie, parenie, zrážanie, sanforizácia, mercerizácia, chemická úprava, pogumovanie, plisovanie,
-          tlačiarska úprava textílií - modrotlač, batikovanie,
§   výroba netkaného textilu:
-          krajkových výrobkov (pletených a háčkovaných výrobkov)
-          výšiviek,
§   výroba galantérneho tovaru z textilu:
-          stuhy, paspulky, gumy,  okrasné lemovky, šnúrky strapce, brmbolce,
-          ručne tkaných gobelínov,
-          textilných súprav na vyšívanie,
-          tylu, sieťového textilu, závojov, 
-          šnúrok do topánok z textilu,
-          práškových pudreniek a rukavíc,
-          textilných hračiek,
§   výroba textilných výrobkov pre domácnosť:
-          posteľnej bielizne a kuchynských tkanín (prachovky a utierky)
§   výroba bytových doplnkov:
-          deky, prešívané prikrývky, sedáky, vankúše, spacie vaky, závesy, záclony, rolety, posteľné pokrývky, obaly na nábytok,
§   výroba priemyselných textilných výrobkov:
-          celtovín, stanov, tovarov na táborenie, námorných plachiet, nafukovacích matracov z textilných materiálov, žalúzií, voľných prikrývok na autá, stroje, nábytok, záchranných viest, textilných častí elektrických prikrývok, vriec, obaly na odevy
§   výroba podlahových krytín:
-          kobercov – viazaných, tkaných a všívaných,
-          rohoží, podložiek,
-          tkaných plstených podlahovín
-          plste
§   výroba povrazov, šnúr, motúzov a sieťovín:
-          z textilných vlákien,
-          zviazaných sieťovín z motúzov, povrazov, šnúr,
§   výroba technického a pracovného textilu:
-          visačiek, vlajok, transparentov, zástavok, 
-          textilu impregnovaného, poťahovaného, krytého, laminátovaného plastom,
-          metalizovanej priadze,  povrazov,  
-          kordového textilu na pneumatiky z vysoko pevných umelých priadzí,
-          plynových žiarových pančušiek a dutého textilného vlákna,
-          poťahového textilu, hadíc, pásov a remeňov na prenos a prepravu, tkanín na preosievanie, napínanie,
-          lemoviek do áut,
-          plátna pre umelcov a pauzovacieho plátna,
-          zdravotníckeho materiálu z textilu – obväzy obvínadlá, ochranné rúška,
§   ...
 
6.2 Odevná výroba
 
§   výroba vrchného ošatenia vyrobeného z tkaného pleteného, háčkovaného a netkaného textilu
§   zákazkové krajčírstvo
§   výroba športových odevov z textilu,
§   výroba pracovných odevov,
§   výroba odevných doplnkov:
-          klobúkov a čiapok,
-          rukavíc, opaskov, šálov, šatiek, sieťok na vlasy, vreckoviek, 
-          golierov, viazaniek, motýlikov, textilných šperkov,
§   výroba pančuchového tovaru
§   výroba spodnej bielizne
§   výroba špecifických odevov:
-          scénické kostýmy, kroje, obradné rúcha, taláre,
§   ...
 
 
7. KOŽIARSKY PRIEMYSEL
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
7.1 Spracovanie kože
 
§   odborné práce pri vypracovaní rôznych druhov koží, ich zušľachťovaním na usne fyzikálno-chemickými procesmi a ďalším mechanickým spracovaním,
§   farbenie, česanie, mazanie, čistenie, žehlenie, skladovanie, ošetrovanie kožušín,
§   vyčiňovanie koží a kožiek,
§   činenie a apretovanie kože,
§   ...
 
7.2 Výroba kožených a kožušinových výrobkov
 
 
§   výroba kožených odevov
§   výroba kožušinových odevov
§   výroba kožušinových výrobkov
§   výroba výrobkov z kože a usní
-          kožené opasky, aktovky, kufre, kabelky, peňaženky remienky na hodinky,
-          šnúrky do topánok z kože a zo zložiek kože,  
-          reklamné predmety,  office doplnky, puzdrá, diáre, spisovky, 
§   výroba výrobkov z imitácie kože, kožušín a ich substitútov ,
§   výroba športových potrieb a sedlárskych výrobkov z kože:
-          lopty, sedlárske výrobky, 
-          jazdecké pomôcky z kože,
§   ...
 
7.3 Výroba obuvi a komponentov obuvi s výnimkou ortopedickej obuvi
 
§   výroba vychádzkovej obuvi
§   výroba športovej obuvi,
§   výroba pracovnej a domácej obuvi
§   výroba komponentov obuvi
-          gamaše, chrániče na holene, vložky do topánok, zvršky obuvi a ich časti, podrážky a podpätky,
§   ...
 
 
8. DREVOSPRACUJÚCI PRIEMYSEL
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
8.1 Opracovanie drevnej hmoty a výroba komponentov z dreva
 
§   opracovanie drevnej hmoty:
-          štiepanie, lúpanie dreva, 
-          pílenie, hobľovanie a impregnovanie dreva, sušenie reziva, lisovanie, vláknenie,
-          piliarske práce,
§   výroba komponentov z dreva:
-          spracovanie drevenej triesky, pilín, drevených a celulóznych materiálov a hmôt,
-          komponentov z dreva - guľatina, panely, laty, brvná, drevitá vlna, drevitá múčka, drevné štiepky, triesky,  
-          preglejok, laminovaných dosiek, drevotrieskových a drevovláknitých dosiek a dosiek z drevených vlákien,
-          palivového dreva a peliet  
-          podlahových krytín na báze dreva (parkety, plávajúce podlahy ...)
§   ...
 
8.2 Výroba jednoduchých drevárskych výrobkov, zostavovanie stolárskych dielcov alebo súčastí z dreva do finálnych produktov a ich údržba
 
§   výroba jednoduchých drevárskych výrobkov:
-          stolového a kuchynského riadu z dreva,
-          zápaliek,
-          rámov na obrazy, zrkadlá, maliarske palety,
-          podvaly pod koľajnice,
-          štipce na bielizeň, gombíky  
-          drevené žehliace dosky, rolety, klietky, cievky,
-          drevené hrable, vidly, rebríky
-          oprava, okovávanie – palety, drevené obaly, sudy a debny, násady na náradie, šindle,
-          rúčok na dáždniky, držiakov,
-          záclonové tyče a krúžky, drevené vešiaky
-          drevených obalov a paliet,
§   zostavovanie stolárskych dielcov alebo súčastí z dreva do finálnych produktov:
-          montáž a demontáž kompletných stolárskych výrobkov, osadzovanie a montáž vstavaných políc, skríň,
§   oprava, údržba a obnova nábytku:
-          renovácia nábytku fóliovaním
-          čalúnnictvo,
-          montáž a demontáž nábytku z hotových dielcov
-          brúsenie drevených podlahových krytín
§   kulisárska výroba:
-          zhotovovanie a montáž scénických dekorácií,
§   ...
8.3 Výroba jednoduchých úžitkových výrobkov z dreva
§   výroba drevených dekoratívnych predmetov:
-          rezbárske výroky, sošky a ozdoby, architektonické modely pre rôzne účely (makety), drevené krabice na šperky, drevené kvetináče ...,
§   výroba fajčiarskych potrieb z dreva
-          výroba blokov na výrobu fajok, drevené fajky, popolníky, puzdrá na zapaľovače ...,
§   výroba školských a kancelárskych potrieb z dreva:
-          drevené tabule, rysovacie dosky, ceruzky, pravítka ...,
§   výroba športových drevených výrobkov
-          bránky, športové náradie –palice, veslá, žrde, rakety, hokejky ...,
§   ...
 
8.4 Výroba výrobkov zo slamy, šúpolia, prútia, korku
 
§   výroba výrobkov z prútia
-          košov, darčekových košíkov, krabíc, prúteného nábytku – stoličiek, kresiel, krabíc ...,
 
§   výroba výrobkov zo slamy a šúpolia
-          úplety z nepradených rastlinných materiálov, košikárske výrobky, slamené obaly na fľaše, rohože, rohožky ...,
 
§   výroba výrobkov z korku
-          prírodného a aglomerovaného korku - zátky, tesnenia, ozdobné dosky, pláty, podnosy pásy ...,
§   ...
 
 
9. PAPIERENSKÝ PRIEMYSEL
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
9.1 Výroba celulózy a papiera
 
 
§   výroba celulózy:
-          celulóza z dreva, z celulózových vlákien, drevná buničina,
§   výroba papiera:
-          z drevoviny, zo zberového papiera,  
-          ručného, novinového, karbónového, pavučinkového na blany, tapetového fotocitlivého, tlačového, písacieho, na kreslenie, ceninového, obálkového,
-          hygienického a sanitárneho – odlíčovacieho, toaletného, uterákového, servítkového, buničitej vaty,
-          cigaretového, pergamenového, nepremastiteľného, pauzovacieho, samokopírovacieho, filtračného,
-          kartónu, lepenky,
§   ...
 
9.2 Výroba výrobkov z papiera
 
§   výroba hygienických  výrobkov z papiera:
-          vložky a tampóny, detské plienky, hygienické a toaletné výrobky, vatové tampóny, toaletný papier, vreckovky, odličovacie servítky a uteráky ...,
§   výroba domácich potrieb z papiera
-          utierky, poháre, riad a podnosy ...,
-          tapety,
§   výroba obalového materiálu z papiera
-          vrecia a vrecká z papiera, kartóny, krabice a debny z papiera a lepenky ...,
§   výroba školských a kancelárskych potrieb z papiera
-          písacieho papiera na konečné použitie, obálok a listových kariet, zošity, obaly na spisy, registre, účtovné knihy ..., 
§   výroba nábytku z papiera a lepenky,
-          krytov na svietidlá,
§   ...
 
 
10. POLYGRAFICKÝ PRIEMYSEL
 
Odporúčané označenie:                                                   Obsahové vymedzenie:
 
10.1 Polygrafická výroba, sadzba a konečná úprava tlačovín
 
 
§   polygrafická výroba:
-          kníhtlač, hĺbkotlač, ofsetová tlač, litografia, kamenotlač, sieťotlač, gumotlač, chemigrafia, stereotypia, galvanoplastika,
§   sadzba a zhotovovanie tlačiarenských predlôh:
-          typografická sadzba, sadzbovanie na fotosadzbovacom stroji, vkladanie dát, optické rozpoznávanie znakov, usporiadanie sadzby na tlač, tvorba dokumentu, počítačové spracovanie
-          spracovanie textových a obrázkových predlôh - vizitiek prostredníctvom výpočtovej techniky,
§   viazanie a konečná väzba:
-          tvrdá väzba, hrebeňová väzba 
-          konečná úprava kníh – skladanie, zostavovanie, šitie, lepenie,
-          rukopisu po technologickej stránke
-          dokončovacie práce pri výrobe kníh - spracovanie papiera, ryhovanie, ozdobovanie, zlátenie, vyrezávanie otvorov, zarezávanie, gravírovanie
-          písmo-maliarstvo,
§   ...
 
 
11. VÝROBA KOKSU A RAFINOVANÝCH ROPNÝCH PRODUKTOV
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
11.1 Výroba koksu a rafinovaných produktov
 
§   výroba produktov koksárenských pecí:
-          koksu a polokoksu z čierneho uhlia, hnedého uhlia, z rašeliny, čiernouhoľný, hnedouhoľný a rašelinový decht a  minerálne dechty,
§   výroba rafinérskych produktov:
-          olejových mastných tukov a mazív,
-          riedidiel, vazelín, parafinovaných voskov
§   ...
 
 
12. CHEMICKÝ PRIEMYSEL
 
Odporúčané označenie:                                                   Obsahové vymedzenie:
 
12.1 Výroba technických plynov
 
 
-          anorganické plyny pre použitie v priemysle
-          oxidy dusíka, oxid sírový, oxid arzenitý,
-          kvapalný a stlačený vzduch,
§   ...
 
12.2 Výroba farbív a pigmentov  
 
-          oxid zinočnatý, peroxid zinku, oxidy titánu, oxidy a hydroxidy chrómu, mangánu, olova, medi, oxidy a hydroxidy železa, farebné hlinky obsahujúce Fe2O3, oxidy a hydroxidy, zirkónu, molybdénu, antimónu, vápnika, berýlia, cínu, volfrámu, ortuti, syntetické organické farbivá, farebné laky a prípravky založené na ich báze,
-          syntetických organických produktov,
-          farbivá a trieslové výťažky rastlinného pôvodu,
-          taníny a ich deriváty, farbiace materiály rastlinného, živočíšneho pôvodu,
-          extrakty na vyčinenie
§   ...
 
12.3 Výroba základných organických chemikálií
 
-          cyklických uhľovodíkov, chlórovaných derivátov acyklických uhľovodíkov, sulfo, nitro a nitrózoderivátov uhľovodíkov,
-          technických mastných alkoholov, monokarboxylových technických mastných kyselín,
-          organických zlúčenín s dusíkatou funkčnou skupinou, organických zlúčenín síry, étery,
-          organických peroxidov, epoxidov, acetátov a polyacetátov,
§   ...
 
12.4 Výroba priemyselných hnojív a dusíkatých zlúčenín, pesticídov a agrochemických produktov
 
§   výroba priamych alebo komplexných dusikatých, forforečných alebo draselných chemických hnojív, agrochemických výrobkov
-          kyselina dusičná a zmes kyseliny sírovej a dusičnej (nitračná zmes), amoniak plynný a vodný roztok amoniaku, oxidy dusíka (s výnimkou medicínskych plynov), chlorid fosforečnan a uhličitan amónny ...,
§   výroba pesticídov a agrochemických produktov
-          insekticídy,
-          herbicídy
-          fungicídy
§   ...
 
12.5 Výroba plastov v primárnej forme
 
-          polymérov etylénu, styrénu, vinylchloridu, halogénolefínov - PVC, polytetrafluóretylén, fluorované polyméry, polyestery, polykarbonáty, alkydové a epoxidové živice, polyacetály, polyétery, polyetyléntereftaláty, polypropylén a  polyolefíny a polypropylénové kopolyméry, polyvinylacetát, polyvinylové alkoholy a estery, polyakryly a polymetakryly, polymetylmetakrylát, polykaprolaktám, nylon a polyamidy, močovinové, tiomočovinové, melamínové, amínové, fenolické živice a polyuretány, silikóny v primárnych formách, ropné živice, kumarónové, indénové, kumarón-indénové, polyterpénové živice, acetát a dusičnan celulózy, kolodium a celulózové deriváty, prírodné polyméry (kyselina alginová a deriváty), polymérne meniče iónov,
§   ...
 
12.6 Výroba kaučuku
 
-          syntetického kaučuku, butadiénstyrénový, chlórprénový, izoprénový, butadiénový, nitrilový, butylový, etylénpropylénový kaučuk, syntetický latex butadiénstyrénový, chlórprénový,
-          výroba zmesí syntetického kaučuku,
§   ...
12.7 Výroba farieb, lakov a náterov
-          tlačiarenské farby a tmely,
-          náterové farby a laky
-          prípravky používané v keramickom a sklárskom priemysle
-          prípravky na farbenie a úpravu kovových výrobkov,
-          špeciálne farby a pigmenty na konečnú úpravu kože,
-          rozpúšťadlá pre farby a laky a odstraňovače starých náterov,
-          sklenárske tmely a náterové tmely, perlové esencie,
-          maliarske farby-školské, plagátové, pre umeleckú maľbu,
§   ...
 
12.8 Výroba mydla, pracích prostriedkov a éterických olejov, čistiacich, leštiacich, parfumérskych a toaletných prípravkov
 
§   výroba mydla, pracích prostriedkov
-           toaletné mydlá – tekuté a tuhé,
-          mydlá na pranie a priemyselné - mydlové vločky, prášky, hoblinky,   prostriedky na pranie bielizne,
-          prostriedky na umývanie riadu, dlážok, stien, automobilov, okien, WC, kobercov,
§   výroba éterických olejov
-          zmesi vonných látok – pomarančové, citrónové, levanduľové a pod.,
-          éterické oleje, zmesi éterických olejov
-          aromatické destilované vody,
§   výroba čistiacich, leštiacich prípravkov
-          leštidlá, leštiace pasty na nábytok, dlážky, karosérie áut,   kožu, obuv, kovy,
§   výroba parfumérskych a toaletných prípravkov
-          parfumy, kolínske a toaletné vody,
-          líčidlá na pery a prípravky na líčenie očí,
-          prípravky na manikúru a pedikúru,
-          pleťové mlieka, vody, krémy, oleje,
-          odlíčovacie prostriedky,
-          slnečné krémy, spreje,
-          šampóny a laky na vlasy, prípravky na trvalú onduláciu, prípravky na narovnávanie vlasov, farby na vlasy, odfarbovače, pomády, kondicionéry, vlasové vody,
-          zubné pasty, prášky a vody, prípravky na ošetrenie umelého chrupu,
-          dezodoranty, prípravky zabraňujúce poteniu (antiperspiranty),
-          prípravky na odstránenie zápachu, na dezodorizáciu miestností,
-          depilačné prípravky,
-          prípravky na holenie, pred holením a po holení,
-          kúpeľové soli,
§   ...
 
12.9 Výroba lepidiel a želatíny
 
§   výroba lepidiel
-          kazeínové a albumínové lepidlá,
-          zo škrobovitých látok, gluténové
-          lepidlá-cementy, lepidlá-tmely, minerálne lepidlá (silikátové) a lepidlá z prírodných látok (arabská guma),
§   výroba glejov živočíšneho pôvodu - z kostí, koží, rýb,
§   ...
 
12.10 Výroba fotochemického materiálu a nenahraných nosičov záznamov
 
§   výroba fotochemického materiálu
-          fotografické dosky a citlivé plochy na röntgenografiu, na ofsetovú reprodukciu,
-          fotografické a filmárske filmy, citlivé vrstvy so striebrom i bez striebra, filmy vo forme mikrofilmov a diskov, filmy na okamžité vyvolanie,
-          chemické prípravky na fotografické účely – zoslabovače, ustaľovače, zosilňovače, vývojky, emulzie pre citlivé vrstvy,
-          fotografický papier, citlivé vrstvy papierové a látkové, diazoheliografické papiere,
§   výroba nenahraných nosičov záznamov
-          pásky, kazety, diskety, upravené magnetické nosiče schopné zaznamenávať zvuk, obraz, údaj,
-          magnetické osobné karty
§   ...
 
12.11 Výroba chemických vlákien
 
§   výroba vlákien:
-          syntetické nekonečné, strižové,
-          vlákna s vysokou pevnosťou, syntetické lanká,
-          vlákna z umelých textilných materiálov pre výstuže pneumatík,
§   výroba káblov zo syntetických textilných materiálov
§   ...
 
12.12 Výroba gumových výrobkov a výrobkov z plastov
 
§   výroba gumových výrobkov:
-          pneumatík, duší, hadíc, membrán,
-          podlahových krytín,
-          výrobkov z technickej i spotrebnej gumy, 
-          latexovej peny, 
-          vytlačovanie hadičiek a šnúr, 
-          pogumovávanie valcov, kolies, bubnov, potrubí, nádob, textílií,
§   výroba výrobkov z plastov:
-          obaly,
-          plastové výrobky pre stavebníctvo, hadice a profily z plastov,
-          výroba plastových okien, dverí,
-          plastový tovar pre domácnosť,
-          plastový nábytok,
-          umelé črevá na výrobu údenín,
-          bloky z pružných machových plastov na kreslá, matrace,
-          výroba sanitárneho tovaru z plastov (plastové vane, umývadlá, výlevky, sprchovacie kúty, záchodové misy, záchodové sedadlá, vírivé vane ...),
-          odevy vyrobené z plastových fólií,
-          výroba plastových hračiek,
-          športových potrieb z plastu,
§   ...
 
12.13 Výroba nekovových minerálnych výrobkov a výrobkov z betónu, sadry a cementu
 
§   výroba nekovových minerálnych výrobkov
-          cement - portlandský, hlinitovápenatý, rýchlotuhnúci, hydraulické spojivá na výmurovky,
-          vápno - nehasené, hasené a hydraulické,
-          sadra - stavebná, rýchlotuhnúca, jemná štukatérska,
§   výroba výrobkov z betónu, sadry a cementu
-          stavebné prvky z betónu,
-          obkladačky, dlaždice,
-          tehly, prefabrikované nosníky z betónu,
-          obrubníky, krajníky, betónové stĺpy, rúry,
-          výroba transportného betónu,
-          suché priečky so sadrovým povrchom vrátane pokrytých papierom,
-          výroba malty
-          výroba omietkových zmesí
§   ...
 
12.14 Výroba brúsnych výrobkov, asfaltu a výrobkov z asfaltu
 
§   výroba brúsnych výrobkov:
-          mlynské a brúsne kamene,
-          kotúče, brúsky z rôznych materiálov, vrátane diamantových,
-          brúsny materiál na podklade papiera, plátna, lepenky,
-          asfaltových a živičných obalových zmesí
§   výroba asfaltu a výrobkov z asfaltu:
-          asfaltové šindle, krytiny a izolačné vodotesné materiály, živičné tmely, riedené asfalty, umelý grafit
§   ...
 
 
13. SKLÁRSKY A KERAMICKÝ PRIEMYSEL
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
13.1 Výroba skla, výrobkov zo skla a ich úprava
 
§   výroba dutého skla:
-          obalové sklo - fľaše, demižóny, konzervové sklo, zátky, viečka a uzávery zo skla,
-          nápojové sklo, stolové sklo,
-          sklenené predmety na výzdobu bytov,
-          sklenené vložky do izolačných nádob,
§   výroba plochého skla:
-          sklo liate, valcované, ťahané alebo fúkané,
-          sklo s drôtenou vložkou,
-          sklo farebné, vzorované, katedrálne,
-          zrkadlové sklo,
-          sklo ohýbané, ryté, vŕtané, matované, pieskované, bezpečnostné sklo na okná z tvrdeného, vrstevného skla pre automobily, lietadlá, lode,
§   výroba technického skla:
-          rúrky, tyčinky, prúty a guľôčky zo skla,
-          dlaždice, dosky, obkladačky, tehly, škridle,
-          sklenené vitráže,
-          penové sklo,
-          sklenené banky, žiarovky a trubice (len sklenené obaly) na svietidlá, kužely, obrazovky, sklá do hodín, sklá do optických okuliarov a  šošovky opticky neopracované,   laboratórne sklo,
-          sklo pre zdravotníctvo a farmaceutické účely,
-          sklenené súčasti svietidiel, svetelných reklám, sklenené gule, tienidlá, súčiastky lustrov,
-          signalizačné sklenené zariadenia,
-          sklo na mozaiky a ozdobné panely,
-          záhradnícke kryty,
-          rybárske plaváky,
-          dvierka práčiek, priemyselné výrobky z kremenného skla, 
-          tepelné, zvukové a protipožiarne izolácie na báze minerálnych vlákien tvrdé dosky Izomán a Akumín,
-          tepelnoizolačné dosky nobasil, lamelovo skružovateľné pásy pre tepelné potrubné rozvody, plsť pre rôzne izolačné účely,
-          sklenené vlákna, nite, predpriadze, družené a priame rovingy, pramencové rohože, nízko gramážne rohože pre izolácie, tkaniny, textúrované vlákno, sekané vlákno pre BMC, pre polyamidy, pre polypropylény a termoplasty, izolačné materiály na báze sklených vlákien – sklenená vata, sklenená vlna,
§   brúsenie a povrchová úprava skla:
-          brúsenie, zdobenie, maľovanie, leptanie, rytie, nasadenie obchodnej značky,
§   výroba bižutérie a dekoratívnych predmetov zo skla:
-          náramky, prstene, korálky, retiazky, brošne, náušnice,
-          gombíky, ružence, figúrky,
-          vianočné ozdoby ,
§   ... 
 
13.2 Keramická výroba
 
§   výroba keramických a porcelánových výrobkov pre domácnosť:
-          kuchynský a stolový riad,
-          sošky a ozdobné predmety,
-          toaletné a kúpeľňové doplnky,
-          keramické výrobky na sanitárne účely
-          izolačné zariadenia z keramiky,
-          keramické výrobky používané v poľnohospodárstve - nádrže, korytá, žľaby, rúry,
§   výroba keramických výrobkov pre stavebníctvo:
-          dlaždice, obklady, krytiny, obkladačky, žiaruvzdorné
-          cementy, omietky, betóny, výdusky, žiaruvzdorné  
-          keramické vlákna
-          tehly pálené plné, duté, dierované, kvádre, tvarovky pálené, obkladové dosky, hurdisky, krytiny, doplnky strešnej krytiny, dymovody, hrdlové rúry, rúry a tvarovky z pálenej hliny, odtokové žliabky z pálenej hliny, kameninové rúry a tvarovky,
§   hrnčiarska výroba:
-          kuchynský riad, 
-          dekoratívne predmety – kvetináče,
§   ...
 
 
14. STROJÁRSKY A KOVOSPRACUJÚCI PRIEMYSEL
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
14.1 Výroba jednoduchých výrobkov z kovu
 
§   zhotovovanie jednoduchých kovových súčiastok
-          nity, podložky, matice, pružiny, klince,
§   zhotovovanie jednoduchých kovových konštrukcií a výrobkov z kovu:
-          rebríky, mreže, zábradlia, ploty
§   výroba kovového nábytku:
-          kancelársky, záhradný, pracovný, kuchynský,
§   výroba kovových kuchynských potrieb a riadu:
-          príbor pre domácnosť,
-          kuchynský riad,
-          nožnice, nože
-          vrtáky, závitníky
§   výroba sériovo vyrábaných ručných nástrojov:
-          kliešte, skrutkovače, píly, kladivá, vrtáky, závitníky
§   výroba brúsneho náradia a brúsenie a leštenie jednoduchých nástrojov:
-          ostrenie nástrojov drobnej záhradnej a lesnej mechanizácie, píl, kotúčových píl, nožov, nožníc
-          výroba brúsneho náradia, pilníky,
§   výroba úžitkových a dekoračných predmetov z kovu:
-          dobové štýlové štíty, kryty puzdrá pre zbrane, ozdobné grily, súpravy na ohniská, kovové držiaky,
§   výroba brán a prvkov na oplotenie z kovu:
-          ostnatý drôt, drôtené pletivo,
§   výroba drobných kovových obalov:
-          plechovice, krabice, tuby,
§   výroba drôtených výrobkov:
-          siete, sitá, pružiny (okrem hodinových), rošty, plechové mriežkoviny, splietané lanká,
§   výroba zámkov a pántov:
§   vykonávanie zváracích prác:
-          elektrickým oblúkom, plameňom, bodovým a švovým zváraním, zváranie CO2, paličské práce,
§   výroba kotevných prípravkov pre stavebné zámočnícke výrobky,:
§   kováčstvo:
-          výroba podkov, výroba záhradného a kozubového náradia,
§   výroba pamätných mincí a medailí, pasiarske práce:
-          výroba mincí,  medailí,  vyznamenaní, pamätných plakiet,
-          výroba obradných výrobkov – kalichy, kadidlá,
§   ....
 
14.2 Opracovanie kovu jednoduchým spôsobom
 
§   ručné opracovanie kovových materiálov tradičnými technológiami:
-          kovolejárstvo, kovotepectvo, medailérstvo, rytie do kovov, cínovanie,
§   mechanická úprava kovov a plechov:
-          ohýbanie, rezanie, leštenie, strihanie na mieru, rycie a gravírovacie činnosti, pieskovanie
-          čistenie zlatníckych výrobkov,
§   rezanie závitov:
-          dokončovanie práce hotových kovových výrobkov jednoduchým ručným opracovaním, pomocou drobnej ručnej mechanizácie,
§   povrchová úprava kovových výrobkov:
-          príprava roztokov pre chemickú a elektrochemickú a povrchovú úpravu
-          príprava súčiastok pre povrchovú úpravu - ručné a trieskové obrábanie chemickou a elektrochemickou cestou,
-          metalizácia kovov,
-          poťahovanie kovových predmetov nekovovými materiálmi (plasty),
-          príprava povrchu výrobkov pred vykonávaním rôznych druhov smaltovacích prác,
-          chemické černenie kovov, odmasťovanie,
§   tepelné spracovanie kovov:
-          kalenie, žíhanie,
§   ...
 
14.3 Výroba a hutnícke spracovanie kovov
 
 
§   výroba a hutnícke spracovanie železa a ocele:
-          surového železa, oceliarskeho a zlievarenského, výroba základných výrobkov zo železa, výrobky zo železa získané priamou redukciou železnej rudy,
-          tyčí, prútov a dielov valcovaných a ťahaných, 
-          liatinových rúr,
-          oceľových rúr,
-          výrobky ťahané za studena – tyče, prúty zo železa, z nelegovanej ocele, uhloníky, tvarovky, tyče, prúty a profily z nehrdzavejúcej ocele, z legovanej ocele,
-          ploché výrobky z ocele, zo železa, z nehrdzavejúcej ocele, z  legovanej ocele, z kremíkovej elektroocele s orientovanou štruktúrou, z rýchloreznej ocele, nepoťahované, pokovované, poťahované,
-          drôty zo železa, drôty ťahané z ocele povrchovo upravené, leštené,
-          výroba zvonov,
§   výroba, hutnícke spracovanie neželezných kovov a výrobkov z nich:
-          hliníka a výrobkov z hliníka,
-          olova, zinku a cínu a výrobkov z nich,
-          medi a výrobkov z medi
-          neželezných kovov a výrobkov z nich,
§   ...
 
14.4 Výroba radiátorov a kotlov ústredného kúrenia, pecí a horákov
 
§   výroba radiátorov a kotlov ústredného kúrenia:
-          radiátory, časti a súčasti radiátorov ústredného teplovodného kúrenia z liatiny, hliníka, ocele, rozvádzače horúceho vzduchu iné ako vykurované elektricky, kotly teplovodného, parovodného ústredného kúrenia na ľubovoľný druh energie, nástenné zmiešané plynové bojlery (kúrenie a teplá voda), generátory,
§   výroba pecí a horákov:
-          priemyselné horáky k peciam, sušiace komory, generátory pary na kvapalné alebo plynné palivo, horáky kotlov, ústredného kúrenia, horáky a samočinne zauhľované kúreniská na uhoľný prach, priemyselné alebo laboratórne pece na mazut, plyn alebo uhlie, spaľovacie a kremačné pece, elektrické pece priemyselné alebo laboratórne, indukčné alebo dielektrické,
§   ...
 
14.5 Výroba čerpadiel, kompresorov, ventilov a armatúr
 
§   výroba čerpadiel a kompresorov:
-          hydraulické a pneumatické pohony a motory, servomotory a hydraulické systémy (veterné, pružinové, parné), čerpadlá na kvapaliny, vzduchové čerpadlá, vývevy, kompresory pre chladiace zariadenia, vzduchové kompresory, časti a súčasti čerpadiel a kompresorov,
§   výroba ventilov a armatúr:
-          kohúty, ventily a podobné zariadenia pre potrubia, kotly, nádrže a vane, redukčné, kontrolné a bezpečnostné ventily, ventily radiátorov ústredného kúrenia, hasičské hydranty a striekačky,
§   ...
 
14.6 Výroba zdvíhacích a manipulačných zariadení
 
-          kladky a kladkostroje, navíjacie zariadenia, rumpály pre prácu pod zemou, bubnové zdvíhadlá, ručné alebo motorové vrátky, koľajové zdviháky, zavesené vrtáky, lodné vratidlá, zdviháky, zdvíhacie zariadenia používané na zdvíhanie vozidiel, hevery, mostové žeriavy, nosníkové pojazdné žeriavy, portálové žeriavy, pojazdné vozíkové žeriavy, vežové žeriavy stacionárne alebo pojazdné, prístavné žeriavy a žeriavy s kladkou, stavebné nákladné výťahy, žeriavy namontovateľné na vozidlo, vidlicové stohovacie vozíky, ťažné alebo zdvíhacie manipulačné vozíky a samoobslužné vozíky s elektrickým alebo tepelným motorom, vozíky automaticky riadené a zdvižné gondoly, osobné výťahy, pohyblivé schody, pohyblivé chodníky, pneumatické a ostatné elevátory a dopravníky pre nepretržité premiestňovanie tovarov a materiálov, paternostre, káblové dopravníky, manipulačné roboty, prekladacie vozíky, výklopníky vagónov, zdvíhacie zariadenia pre poľnohospodárstvo, dynamické štôsovače, diaľkovo ovládané manipulačné zariadenia, letiskové dopravníky, žeriavové vedrá, koše, drapáky, lopaty, háky pre žeriavy alebo pre stavebné stroje,
§   ...
 
14.7 Výroba chladiacich, ventilačných a filtračných zariadení
 
 
-          tepelné výmenníky, čerpadlá a zariadenia na čistenie vzduchu od prachu, zachytávanie nečistôt a dymu, filtre a práčky plynu, garážové zariadenia na odvádzanie výfukových plynov, vetracie zariadenia strojov, odsávače plynu, dymu, pár,
§   ...
 
14.8 Výroba strojov pre hospodárske odvetvia
 
§   výroba strojov pre poľnohospodárstvo a lesníctvo:
-          traktory, pluhy, brány, kultivátory, stroje na siatie, sadenie a pretrhávanie, rozmetávače hnoja a umelých hnojív, kosačky, žacie stroje, stroje na zberové práce, rozprašovače, stroje na dojenie, stroje na prípravu krmív, pre hydinárne, umelé liahne,
§   výroba strojov pre metalurgiu:
-          konvertory, liace panvy, kokily na ingoty a odlievacie stroje pre metalurgiu a zlievanie kovov, valcovacie stolice,
§   výroba strojov pre baníctvo, ťažbu a stavebníctvo:
-          stroje pre hlbinnú a povrchovú ťažbu, elevátory a dopravníky na nepretržité premiestňovanie materiálov, brázdiace a zásekové stroje na ťažbu uhlia a hornín, raziace stroje na razenie tunelov, chodieb a štôlní, buldozéry, nivelátory, ubíjadlá a cestné valce, stroje a zariadenia na triedenie, rozdrvenie , zmiešavanie a jednoduché spracovanie zeminy, kameňa, rúd a ostatných nerastných látok,
§   výroba strojov pre textilný, odevný a kožiarsky priemysel:
-          stroje na prípravu, spriadanie, tkanie a pletenie textílií, tkáčske stavy, stroje na výrobu odevov, šijacie stroje, stroje a prístroje na prípravu a vyčiňovanie a spracovanie koží a usní, na zhotovovanie a opravu obuvi,
§   výroba strojov pre potravinárstvo:
-          mliekarenské stroje a prístroje, stroje a prístroje používané v mlynárstve, pri spracovaní obilia, suchých strukovín, na výrobu vína, ovocných nápojov, pece pekárenské, neelektrické, sušiace stroje, stroje a prístroje na a ohrievanie varenie jedál,
§   výroba strojov na spracovanie tabaku:
-          stroje a prístroje na prípravu, spracovanie tabaku,
§   výroba strojov na výrobu papiera a lepenky:
-          stroje na výrobu dreviny/celulózy
-          stroje na výrobu papierovej hmoty mechanickou i chemickou cestou,
-          stroje na výrobu, úpravu a dokončovacie práce pri výrobe papiera a lepenky,
-          skartovačky,
§   výroba strojov na výrobu plastov a gumy:
-          stroje na výrobu výrobkov z plastov a gumy,
-          stroje na výrobu alebo protektorovanie pneumatík, miešanie a miesenie kaučuku a plastov,
-          stroje na lisovanie, vytláčanie, fúkanie, tepelné formovanie kaučuku alebo plastov,
§   výroba strojov na výrobu a využitie mechanickej energie:
-          motory a turbíny, prívesné lodné motory, zážihové spaľovacie piestové lodné motory, pevné vznetové motory s vnútorným spaľovaním (poľnohospodárskych strojov a stavebných mechanizmov, motory stacionárne), turbíny na vodnú alebo inú paru, vodné turbíny, vodné kolesá, prúdové motory, turbovrtuľové pohony a ostatné plynové turbíny,
§   výroba tlačiarenských strojov:
-          ofsetové tlačiarenské stroje, stroje a prístroje na brožovanie a viazanie kníh a zošívanie kníh, stroje, prístroje a zariadenia na sadzbu písmen, na zhotovovanie štočkov, rotačky a valcové stroje, hĺbkotlačové stroje a prístroje, stroje na potlač textílií, obalov,
§   výroba účelových strojov:
-          stroje na zostavenie svetiel - montáž žiaroviek, elektrónových lámp, trubíc,
-          stroje na výrobu káblov, na spracovanie skla za tepla, stroje pre izotopovú separáciu, stroje na výrobu lán, povrazov, káblov,
§   výroba obrábacích strojov:
-          prenosné ručné obrábacie stroje, obrábacie stroje na spracovanie kovov, sústruhy, stroje na ohýbanie, drážkovanie, falcovanie, rovnanie, strihanie, na opracovanie kameňa, na opracovanie dreva, na spájkovanie, na zváranie, upínacie zariadenia pre obrábacie stroje,
§   ...
 
14.9 Výroba strojov a prístrojov pre domácnosť
 
§   výroba elektrických prístrojov pre domácnosť:
-          chladničky, mrazničky, práčky, sušičky, umývačky riadu, elektrické prikrývky, ventilátory pre domácnosť, vysávače, kuchynské roboty, drviče odpadov, elektrické zubné kefky, elektrické strojčeky na vlasy, holiace strojčeky, sušiče vlasov, žehličky, kanvice na varenie vody, bojlery akumulačné i prietokové, elektrické kotly domáceho ústredného kúrenia, elektrické radiátory, sporáky, varné dosky,
§   výroba neelektrických strojov a prístrojov pre domácnosť:
-          neelektrické (plynové alebo iné) sporáky, varné dosky, rúry, variče, ohrievače jedla, rošty na drevené uhlie, kotly s kúreniskom, pece na plyn, uhlie, vykurovací olej, plynové radiátory, neelektrické ohrievače vody, bojlery,
§   ...
 
14.10 Výroba elektromotorov, rozvádzačov, káblov a batérií
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
§   výroba elektromotorov:
-          generátory a transformátory, univerzálne motory na striedavý a jednosmerný prúd, elektrické generátorové agregáty a rotačné meniče, odpory (predradníky) pre výbojky alebo výbojkové trubice, statické meniče,
§   výroba elektrických rozvodných a ovládacích zariadení:
-          elektrické prístroje na spínanie alebo na ochranu elektrických obvodov, poistky, automatické
-          vypínače obvodov, objímky žiaroviek, zástrčky, zásuvky a príslušenstvo na zapnutie (vypnutie) a prerušenie elektrického obvodu, rozvádzače, rozvodné panely,
§   výroba izolovaných drôtov a káblov:
-          izolované drôty na navíjanie, koaxiálne káble a koaxiálne vodiče, elektrické vodiče, káble z optických vlákien,
§   výroba akumulátorov, galvanických článkov a batérií:
-          články a článkové batérie s oxidom mangánu, ortute, striebra, akumulátory s elektrolytom i bez elektrolytu, olovené akumulátory, nikelkadmiové a feroniklové akumulátory, články na dobíjanie, časti a súčasti elektrických akumulátorov vrátane separátorov,
§   ...
 
14.11 Výroba elektrických svietidiel, zariadení pre motory a vozidlá a signalizácie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
§   výroba elektrických svietidiel:
-          elektrické žiarovky alebo výbojky, oblúkovky, halogénové žiarovky s volfrámovým vláknom, prenosné elektrické svietidlá fungujúce na suché články, elektrické svietidlá stolné, kancelárske, nočné, stojanové, svetelné reklamy, svetelné štítky, svetelné ukazovatele, lustre, stropné a nástenné svietidlá, elektrické svietidlá na vianočné stromčeky a im podobné svietidlá, svetlomety a bodové reflektory, časti a súčasti svietidiel,
§   výroba elektrických zariadení pre motory a vozidlá:
-          elektrické zariadenia pre motory a vozidlá, súpravy zapaľovacích káblov a drôtov, zapaľovacie sviečky, magnetické zapaľovače, dynamá s magnetom, zotrvačníky s magnetom, rozdeľovače, zapaľovacie cievky, štartéry, elektrické prístroje osvetľovacie a signalizačné, stierače, rozmrazovače a odhmlievače pre vozidlá, elektrické akustické a vizuálne signalizačné prístroje, permanentné magnety, elektromagnetické spojky, prevody a brzdy, elektromagnetické zdvíhacie hlavy,
§   výroba mechanickej a elektromechanickej signalizácie:
-          zariadenie na bezpečnú a dopravnú kontrolu pre železnice, električky, tuzemskú vodnú dopravu, cesty, parkovacie zariadenia, letiská,
§   ...
 
14.12 Výroba komunikačných zariadení, spotrebnej elektroniky, počítačov a kancelárskych strojov
 
 
 
 
§   výroba  komunikačných zariadení a  spotrebnej elektroniky:
-          elektrónky, trubice, elektronické súčiastky, elektrické kondenzátory, elektrické odpory, tlačené obvody, televízne obrazovky, elektrónky a trubice so žeravou a studenou katódou, diódy a tranzistory, fotosenzitívne polovodičové zariadenia, elektronické integrované obvody a mikrosústavy, časti a súčasti elektroniek a trubíc a elektronických súčiastok,
-          televízne a rozhlasové vysielače, prístroje pre telefónne a telegrafné linky,   televízne kamery, elektrické prístroje pre drôtové telefóny a telegrafiu, videotelefóny, zariadenie na káblovú televíziu,
-          televízne a rozhlasové prijímače, CD a DVD prehrávačov, hracie automaty, prístroje na záznam alebo reprodukciu zvuku a obrazu, mikrofóny, reproduktory, slúchadlá, elektrické zosilňovače,
§   výroba počítačov a kancelárskych strojov:
-          písacie stroje, počítacie stroje, elektrické i mechanické, kalkulačky, registračné pokladne, frankovacie stroje, stroje na počítanie bankoviek, fotokopírovacie prístroje, kancelárske zošívacie stroje, počítače a zariadenia na spracovanie dát,
§   ...
 
14.13 Výroba meracích, kontrolných, testovacích, navigačných, optických a fotografických prístrojov a zariadení
 
§   výroba meracích, kontrolných, testovacích a navigačných prístrojov a zariadení:
-          buzoly, kompasy, gyroskopy, výškomery, zememeračské, hydrografické, oceánografické, hydrologické, meteorologické nástroje a prístroje, rádiolokačné, rádionavigačné prístroje a rádiové prístroje pre diaľkové riadenie, presné váhy, kresliace, rysovacie počítacie, meracie nástroje a prístroje, nástroje na meranie dĺžky, nástroje a prístroje na meranie veľkosti elektrických veličín, nástroje a prístroje pre telekomunikačnú techniku, hydrometre, teplomery, tlakomery, vlhkomery, nástroje a prístroje pre fyzikálne a chemické rozbory, mikroskopy, stroje a prístroje na skúšanie mechanických vlastností materiálov, plynomery, vodomery, otáčkomery, taxametre, rýchlomery a tachometre,
§   výroba optických a fotografických prístrojov a zariadení:
-          ďalekohľady, optické teleskopy, astronomické prístroje, optické mikroskopy, výrobky s tekutými kryštálmi, lupy, priezory do dvier, objektívy do kamier, projektorov, fotografických prístrojov, kinematografické kamery, premietacie prístroje, fotografické blesky, fotografické zväčšovacie prístroje slnečné, športové, pracovné okuliare, rámy a obruby na okuliare,
§   ...
 
14.14 Výroba motorových vozidiel, motorov, dopravných prostriedkov, dielov a príslušenstva pre motorové vozidlá a iné dopravné prostriedky
 
§   výroba motorov pre motorové vozidlá:
-          výroba motorov pre motorové vozidlá, motocykle, vratné zážihové spaľovacie piestové motory s vnútorným spaľovaním,
§   výroba motorových vozidiel:
-          osobné automobily, obytné automobily, motorové vozidlá na nákladnú dopravu, výroba autobusov, trolejbusov, zájazdových autokarov, výroba snežných skútrov, golfových vozíkov, obojživelných vozidiel, výroba požiarnických vozidiel, vozidiel na zametanie ulíc, putovných knižníc, pancierových vozidiel, nákladných vozidiel na miešanie betónu, motokár, pretekárskych aut,   výroba podvozkov pre motorové vozidla, hasičské autá, odťahové vozidlá, zametačské vozy,
§   výroba motocyklov:
-          mopedov, skútrov,
§   výroba bicyklov,  nemotorových dopravných prostriedkov a invalidných vozíkov:
-          kolesových vozidiel bez motora – trojkoliek, tandemov, bicyklov a trojkoliek pre deti,
-          invalidných vozíkov s motorom alebo bez motora,
-          kočov, povozov, saní, kár,
§   stavba lodí a člnov:
-          stavba obchodných plavidiel, plavidla na osobnú dopravu, výletné lode, prievozné lode, nákladné lode, cisternové lode, remorkery
-          plávajúce doky, pontóny,
-          výroba rekreačných a športových člnov – nafukovacích lodiek a člnov, plachetníc s pomocným motorom alebo bez neho, kanoe, kajaky, veslice, skify,
§   výroba karosérií pre motorové vozidlá, prívesov a návesov:
-          vrátane kabín vodiča pre motorové vozidlá,
-          kontajnery špeciálne konštruované - cisterny, kontajnery s riadenou teplotou,
-          sťahovacie návesy, obytné prívesy,
§   výroba dielov a príslušenstva pre motorové vozidlá:
-          elektrického zariadenia motorových vozidiel – generátory, alternátory, zapaľovače sviečky, systém elektrických dverí a okien,
-          rozličných častí a príslušenstvo motorových vozidiel brzdy, prevodovky, nápravy, cestné kolesá, tlmiče otrasov, chladiče, tlmiče hluku, výfuky, spojky, volanty, stĺpik riadenia a riadiaca skrinka,
-          častí a príslušenstvo karosérií motorových vozidiel bezpečnostné pásy, airbagy, dvere, nárazníky, sedadiel do auta,
-          klimatizačných zariadení do motorových vozidiel
§   výroba dielov na lode a plávajúce konštrukcie:
-          brzdy, rámy, kormidla, sedlá ...,
§   výroba dielov a príslušenstva pre motocykle:
-          brzdy, rámy, sedlá, pedále, kolesá, ...,
§   výroba dielov a príslušenstva pre bicykle a invalidné vozíky:
-          brzdy, rámy, vidlice, kormidla, sedlá, pedále, kolesá, ozubené kolesá, meniče prevodov, ...,
§   ...
 
 
15. OSTATNÁ VÝROBA INDE NEUVEDENÁ
 
Odporúčané označenie:                                                        Obsahové vymedzenie:
 
15.1 Výroba hračiek a hier
 
 
§   bábik a ich oblečenia, zvieratiek z rôzneho materiálu
§   mechanických hračiek, najmä vláčikov, autíčiek
§   spoločenských hier, hracích kariet, stavebníc, skladačiek
§   ...
 
15.2 Výroba bižutérie a suvenírov
 
§   bižutérie, ozdôb a suvenírov z rôzneho materiálu (z kovu, skla, dreva, kože, plastu, sušených rastlín ...)
§   ...
15.3 Výroba hudobných nástrojov
§   strunových nástrojov,
§   klávesových strunových nástrojov, vrátanie automatických pián,
§   klávesových píšťalových organov, vrátane harmoník,
§   akordeónov, fúkacích harmoník,
§   dychových nástrojov,
§   hracích skriniek, verklíkov, organov s parnými píšťalami,
§   dielov a príslušenstva nástrojov –metronóm, vidlicové a fúkacie ladičky, karty, kotúče a valčeky pre automatické mechanické hudobné nástroje,
§   píšťal, loveckých rohov a iných dychových návestných nástrojov,
§   ...
 
15.4 Výroba metiel, kief a maliarskeho náradia
 
§   metiel a kief vrátane kief, ktoré tvoria súčasť strojov, ručných mechanických metiel,
§   mopov
§   štetcov, maliarskych vankúšikov a valčekov, stieračov,
§   kief na topánky a odev,
§   ...
 
15.5 Výroba matracov
 
§   matracov s pružinami, vyplnených alebo tvarovaných podporným materiálom,
§   nepokrytých matracov z pórovitej (ľahčenej) gumy alebo plastov,
§   ...
 
15.6 Výroba sviečok
 
§   kahancov, vonných, gélových, lampových, stearínových sviečok,
§   dekoratívnych interiérových sviečok, 
§   parafínových lampiónov,
§   sviečok z včelieho vosku a plastu,
§   vonných tyčiniek,
§   gélov na výrobu sviečok,
§   ...
 
15.7 Výroba a montáž tieniacej techniky 
 
§   vertikálnych a horizontálnych žalúzii z textilu, kovu, plastu, z prírodného materiálu,
§   slnečníkov z textilných a plastových materiálov,
§   textilných záhradných altánkov,
§   markíz a roliet
 
 
16. VÝROBA ELEKTRINY A PLYNU
 
 
Poznámka:
Podnikanie v energetike a v tepelnej energetike nie je živnosťou.
 
 
17. Kanalizácia, odpady, služby v odstraňovaní odpadu
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
17.1 Čistenie kanalizačných systémov
 
§   odstraňovanie mechanických nečistôt z kanalizačných systémov
§   čistenie kanalizačných a dažďových vpustí
§   ...
 
17.2 Diagnostika kanalizačných potrubí
 
 
 
17.3 Podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom
 
 
§   zber (výkup) odpadov
§   zhromažďovanie, triedenie alebo zmiešavanie odpadov na účel ich prepravy
§   preprava odpadov
§   zhodnocovanie, úprava odpadov
§   zneškodňovanie odpadov
§   skládkovanie a skladovanie odpadov
§   starostlivosť o miesto zneškodňovania
§   preprava fekálnych odpadov fekálnymi vozidlami
§   ...
 
 
18. STAVEBNÍCTVO
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
18.1 Prípravné práce k realizácii stavby
 
§   demolačné práce (odstránenie pôvodných stavieb a ich častí bez použitia trhavín)
§   výkopové a  zemné práce
§   úprava terénu pre stavby a v okolí stavby, odobratie ornice s uložením na určené skládky
§   vybudovanie dočasných komunikácií a skládok materiálu na stavenisku, oplotenie staveniska
§   montáž a osadenie dočasných sociálnych zariadení
§   prieskumné vrty a vrtné práce pre stavebné účely (slúžiace k získaniu údajov pre dokumentáciu stavieb)
§   vykonávanie odvodnenia staveniska
§   armovacie práce
§   príprava debnenia pre základy
§   zhotovovanie podporných konštrukcií stropov a ostatných stavebných prvkov pri monolitických skeletoch
§   zhotovovanie atypických zabezpečovacích konštrukcií na stavbe pre zaistenie bezpečnosti práce
§   montáž a demontáž lešenia a pracovných plošín
§   demontáž strešnej krytiny
§   demontáž rozvodov a armatúr
§   zhotovovanie rozpočtov a kalkulácií stavebných prác
§   ...
18.2 Uskutočňovanie stavieb a ich zmien
 
§   uskutočňovanie jednoduchých stavieb, drobných stavieb a ich zmien
§   uskutočňovanie inžinierskych stavieb
§   uskutočňovanie pozemných stavieb
§   ...
Poznámka:
V rámci živnostenského oprávnenia je možné vykonávať aj:
-          prípravné práce pre uskutočňovanie stavieb
-          dokončovacie stavebné práce pri uskutočňovaní exteriérov a interiérov.
Živnostenské oprávnenie zahŕňa výlučne dodávku stavieb, na ktoré bolo vydané stavebné povolenie a nie jednotlivé remeselné živnosti. Verejnoprávnu ochranu (kvalitu) stavby garantuje odborne spôsobilá osoba – stavbyvedúci.
 
18.3 Dokončovacie stavebné práce pri realizácii exteriérov a interiérov
 
§   maliarske, natieračské, sklenárske a tapetovacie práce
§   betonárske práce
§   kladenie potrubí
§   vysekávanie drážok pre inštalačné rozvody
§   vykonávanie protikoróznych nástrekov
§   kladenie zámkovej dlažby
§   úprava a príprava povrchov podláh pred kladením podlahových krytín
§   kladenie dlážkových krytín suchou cestou a lepením
§   brúsenie drevených podlahových krytín
§   obkladanie stien z hotových umelohmotných a drevených profilov
§   montáž kozubových a komínových systémov z hotových komponentov
§   vykonávanie tenkostenných omietok stierkovaním
§   montáž ľahko prestaviteľných priečok a závesných podhľadov
§   montáž sadrokartonových dosiek
§   výmena a osadzovanie okien, osadzovanie parapetov do pôvodných rozmerov
§   montáž markíz, roliet, žalúzií, protislnečných fólií
§   montáž okenného a dverového tesnenia
§   osádzanie odkvapov a lapačov snehu z hotových komponentov
§   služby stavebnými mechanizmami
§   čistenie krytín, čistenie odkvapov, vymazávanie strešných korýtok
§   ...
 
 
19. MALOOBCHOD A VEĽKOOBCHOD, OPRAVY
 
Odporúčané označenie:                                                  Obsahové vymedzenie:
 
19.1 Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod)
 
 
Maloobchod a/alebo veľkoobchod:
§   s potravinami, nápojmi a tabakovými výrobkami  
-          s ovocím a zeleninou
-          s mäsom a mäsovými výrobkami
-          s rybami a výrobkami z rýb
-          s pekárenskými výrobkami
-          s cukrárenskými výrobkami
-          s nápojmi (alkoholické, nealkoholické)
-          s tabakovými výrobkami
-          s mliečnymi výrobkami
-          s dietetickými výrobkami a potravinovými doplnkami pre zdravú výživu
§   s pevnými, kvapalnými a plynnými palivami
-          s pohonnýmilátkami
-          s olejmi a  mazivami
§   s elektrickými a elektronickými zariadeniami
-          s počítačmi, periférnymi jednotkami
-          s telekomunikačnými prístrojmi 
-          s audio – video prístrojmi
-          s elektronickými a elektrickými spotrebičmi pre domácnosť
-          s osvetľovacími zariadeniami
-          s elektroinštalačným materiálom
§   s optickými prístrojmi (ďalekohľady,mikroskopy)
-          s fotografickým a optickým materiálom
§   s odevmi, textilom a bytovým textilom
-          s odevmi
-          s koženými a kožušinovými odevmi
-          s galantérnym tovarom
-          s kobercami a podlahovými krytinami
-          s textíliami a bytovým textilom /záclony, závesy/
§   s nábytkom a bytovými doplnkami
-          s nábytkom a záhradným nábytkom
-          s bytovými doplnkami, prúteným tovarom
§   s papierenskými výrobkami, knihami, tlačovinami, školskými a kancelárskymi potrebami
-          s tlačou, časopismi, novinami
-          s knihami
-          so zvukovými a audiovizuálnymi záznamami
-          s nenahranými nosičmi záznamov   
-          s kancelárskymi potrebami
-          so školskými potrebami
-          s tapetami
-          so špeciálnym papierom
-          s papierovými hygienickými výrobkami
§   so športovými potrebami a potrebami pre voľný čas
-          s bicyklami a náhradnými dielmi, s  cyklistickým výstrojom
-          so športovým výstrojom
-          s horolezeckým výstrojom
-          so športovými odevmi a textilom
-          so športovou obuvou
§   s detskými kočíkmi, hračkami a hrami
§   s obuvou a koženou galantériou
-          s obuvou
-          s koženou galantériou, kuframi, kabelkami a doplnkovým tovarom
§   s drogériovým tovarom, kozmetickými a toaletnými výrobkami
-          s farbami, lakmi, špeciálnymi nátermi
-          s kozmetickým tovarom
-          s pracími práškami a čistiacimi prostriedkami  
§   s kvetmi, rastlinami, semenami, hnojivami
-          s hnojivami a postrekmi pre záhradkárov
§   s domácimi zvieratami a krmivami pre zvieratá
§   s upomienkovými a darčekovými predmetmi
§   so železiarskym tovarom, sklom, porcelánom a domácimi potrebami
-          predaj ručných nástrojov
§   s hodinami a šperkami
-          so zlatníckymi výrobkami, šperkami a drahými kameňmi
-          s hodinkami, hodinami a inými klenotmi
§   so starožitnosťami
§   s palivami pre domácnosť
§   s motorovými vozidlami
-          s ojazdenými motorovými vozidlami
-          s náhradnými dielmi pre motorové vozidlá
-          s autodoplnkami
-          s motocyklami a náhradnými dielmi pre motocykle 
§   so špecializovanou technikou
-          s obrábacími strojmi
-          so stavebnými strojmi
-          so strojmi pre textilný priemysel
-          so šijacími a pletacími strojmi
-          s kancelárskymi strojmi a zariadeniami
-          so strojmi, zariadeniami a dopravnými prostriedkami pre jednotlivé priemyselné odvetvia
-           s poľnohospodárskymi strojmi, príslušenstvom a nástrojmi vrátane traktorov
§   so stavebnými hmotami, stavebnými výrobkami a sanitárnou technikou
-          so stavebným materiálom
-          s nátermi, lakmi 
-          s tabuľovým sklom
-          so sanitárnym zariadením
§   s výrobkami z dreva
§   s hudobnými nástrojmi a hudobninami
§   s použitým tovarom
§   s chemickými výrobkami
-          s priemyselnými chemikáliami
-          s hnojivami a agrochemickými výrobkami
-          s plastickými materiálmi v primárnych formách
-          s gumou
§   záložne
§   prevádzkovanie verejného skladu (skladovanie vybraných obchodných komodít[1]*)
§   ...
 
Poznámka:
V  rámci tejto živnosti nie je možné vykonávať:
-          nákup, predaj zbraní a streliva (ide o koncesovanú živnosť)
-          predaj pyrotechnických predmetov tried II a III a podtriedy T1 (ide o viazanú živnosť)
-          nákup a predaj vojenského materiálu (ide o činnosť vykonávanú podľa zákona o obchodovaní s vojenským materiálom)
 
19.2 Sprostredkovateľská činnosť v oblasti obchodu 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sprostredkovateľská činnosť v oblasti obchodu zahŕňa napríklad sprostredkovanie:
§   s potravinami, nápojmi a tabakovými výrobkami
§   so strojmi, priemyselnými zariadeniami, dopravnými prostriedkami 
§   s pohonnými látkami
§   s pevnými, kvapalnými a plynnými palivami
§   s elektrickými a elektronickými zariadeniami
§   s optickými prístrojmi (ďalekohľady, mikroskopy)
§   s odevmi, textilom a bytovým textilom
§   s nábytkom a bytovými doplnkami
§   s papierenskými výrobkami, knihami, tlačovinami, školskými a kancelárskymi potrebami
§   so športovými potrebami a potrebami pre voľný čas
§   s detskými kočíkmi, hračkami a  hrami
§   s obuvou a koženou galantériou
§   s drogériovým tovarom, kozmetickými a toaletnými výrobkami
§   s kvetmi, rastlinami, semenami, hnojivami
§   s výrobkami z dreva
§   so stavebnými hmotami, stavebnými výrobkami a sanitárnou technikou
§   so špecializovanou technikou
§   s palivami pre domácnosť
§   s motorovými vozidlami
§   so starožitnosťami
§   s hodinami a šperkami
§   so železiarskym tovarom, sklom, porcelánom a domácimi potrebami
§   s domácimi zvieratami a krmivami pre zvieratá
§   s upomienkovými a darčekovými predmetmi
§   s hudobnými nástrojmi a hudobninami
§   s použitým tovarom         
§   so strojmi, priemyselnými zariadeniami, dopravnými prostriedkami 
§   s chemickými výrobkami
§   ...
Poznámka:
Sprostredkovateľskú činnosť v oblasti obchodu nie je možné vykonávať v komodite, na ktorú sa vyžaduje povolenie podľa osobitného predpisu, napr. sprostredkovateľská činnosť v oblasti obchodu s vojenskýmmateriálom – vyžaduje sa povolenie podľa zákona o obchodovaní s vojenským materiálom
 
19.3 Sprostredkovateľská činnosť v oblasti služieb
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sprostredkovateľská činnosť v oblasti služieb zahŕňa napríklad sprostredkovanie:
§   cestnej dopravy
§   predaja cestovných lístkov
§   stavebného sporenia
§   predaja leteckých prepravných služieb
§   verejných kultúrnych podujatí
§   spojených so správou a prevádzkou nehnuteľností
§   reklamy
§   automatizovaného spracovania dát
§   výskumu, vývoja, prírodných, technických a spoločenských vied
§   ...
Poznámka:
V rámci sprostredkovateľskej činnosti v oblasti služieb nie je možné vykonávať v súbehu voľné živnosti v prípadoch, ak podľa osobitných predpisov spĺňajú znaky novej regulovanej živnosti, napr.:
-          prevádzkovanie cestovnej kancelárie
-          prevádzkovanie cestovnej agentúry
-          sprostredkovanie predaja, prenájmu a kúpy nehnuteľností
-          zasielateľstvo
 
Na základe živnostenského oprávnenia na vykonávanie sprostredkovateľskej činnosti nie je možné vykonávať najmä:
-          sprostredkovanie poistenia
-          sprostredkovanie doplnkového dôchodkového poistenia
-          sprostredkovanie doplnkového dôchodkového sporenia
-          sprostredkovateľskú činnosť na kapitálovom trhu
-          činnosť sprostredkovateľov kolektívnych sporov
-          sprostredkovanie zamestnania za úhradu 
 
 
19.4 Sprostredkovateľská činnosť v oblasti (výroby)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sprostredkovateľská činnosť v oblasti (výroby) zahŕňa napríklad sprostredkovanie:
§   strojárenstva
§   stavebníctva
§   potravinárskej výroby
§   spracovania koží a kožušín
§   textilnej výroby
§   výroby odevov
§   výroby obuvi
§   spracovania dreva   
§   polygrafickej výroby
§   chemickej výroby
§   výroby gumárenských a plastových výrobkov
§   výroby skla, porcelánu a keramických výrobkov
§   ťažkého strojárenstva
§   elektrotechnickej výroby 
§   čalúnnických výrobkov
§   ...
 
19.5 Údržba motorových vozidiel bez zásahu do motorickej časti vozidla
 
§   oprava a výmena pneumatík (pneuservis), protektorovanie pneumatík
§   vyváženie kolies
§   výmena a opravy čelných skiel, okien vozidiel, lepenie bezpečnostných fólií a autofólií
§   antikorózna úprava vozidiel, umývanie a konzervovanie vozidiel 
§   aplikácie antikoróznych a leštiacich prostriedkov pre ochranu karosérie
§   aplikácie antikoróznych prostriedkov pre ochranu dutín vozidiel, podvozkov, nárazníkov, ložných plôch
§   montáž ťažných zariadení  
§   montáž autopríslušenstva
Poznámka:
V rámci tejto živnosti nie je možné vykonávať montáž napĺňajúcu znaky regulovanej živnosti alebo činnosť, na ktorú sa vyžaduje povolenie podľa osobitného predpisu, napr.: montáž zabezpečovacích systémov – vyžaduje sa povolenie podľa zákona o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti.
 
§   lakovanie karosérie (bez opravy karosérie) striekaním
§   odstraňovanie starých náterov mechanicky, príprava podkladu odmastením
§   použitie dizajnérskeho lakovania a písmomaliarstva
§   výmena tesniacich prvkov karosérie a opravy vnútorného vybavenia karosérie vozidiel
§   ...
 
19.6 Oprava a údržba potrieb pre domácnosť, športových potrieb a výrobkov jemnej mechaniky
 
 
§   brúsenie nožov, nožníc a nástrojov
§   oprava mechanických šijacích strojov
§   oprava a servis športových potrieb a náradia
§   oprava hračiek
§   oprava bicyklov a športových potrieb
§   oprava detských kočíkov
§   údržba a oprava mechanických častí kancelárskych strojov 
§   oprava hudobných nástrojov
§   projektovanie, montáž, vykonávanie revízii, oprava a údržba meracej a regulačnej techniky
§   oprava optických prístrojov
§   oprava dáždnikov, slnečníkov
§   montáž, rekonštrukcia, údržba nevyhradených technických zariadení
§   inštalácia elektrických rozvodov a zariadení na bezpečné napätie
§   výmena skiel na hodinách a hodinkách
§   čistenie skiel hodín a hodiniek ultrazvukom
§   výmena remienkov na hodinkách
§   výmena batérií hodiniek a hodín
§   opravy vonkajších skriniek hodín napúšťaním, lakovaním
§   servis mobilných telefónov
§   projektovanie, montáž, opravy, revízie a údržba telekomunikačných zariadení
§   ...
Poznámka:
V rámci tejto živnosti nie je možné vykonávať opravu hodín.
 
19.7 Oprava obuvi, brašnárskeho a sedlárskeho tovaru
 
 
Poznámka:
V  rámci tejto živnosti nie je možné vykonávať najmä:
-          opravu ortopedickej obuvi
 
19.8 Oprava odevov, textilu a bytového textilu     
 
§   oprava odevov, odevných doplnkov, sceľovanie textílií
§   oprava bytového textilu
§   obťahovanie gombíkov
§   oprava pančúch
§   ...
 
19.9 Oprava kožených a kožušinových výrobkov
 
§   čistenie a farbenie hotových výrobkov z kože a kožušín
§   úschova kožušinových výrobkov – kožuchov 
§   oprava kožuchov a kožušinových výrobkov
§   oprava kožených odevov a doplnkov
§   ...
 
 
 
20. DOPRAVA
 
Odporúčané označenie:                                                   Obsahové vymedzenie:
 
20.1 Nákladná cestná doprava vykonávaná vozidlami s celkovou hmotnosťou do 3,5 t vrátane prípojného vozidla
 
 
 
 
 
20.2 Nepravidelná osobná cestná doprava vykonávaná cestnými osobnými vozidlami, ktoré majú okrem miesta pre vodiča najviac 8 miest na sedenie
 
Poznámka:
Súčasťou živnostenského oprávnenia nie je prevádzkovanie vnútroštátnej taxislužby (na jej prevádzkovanie sa vyžaduje koncesná listina).
 
20.3 Vykonávanie odťahovej služby
 
 
Poznámka:
Súčasťou živnostenského oprávnenia nie je vykonávanie odvozu vozidla na ložnej ploche nákladného vozidla.
 
20.4 Sťahovacie služby
 
Poznámka:
V rámci živnostenského oprávnenia je možné vykonávať aj:
-          prenášanie bremien v rámci budovy
-          prenášanie bremien z vozidla do budovy a naopak
-          naloženie bremien do vozidla, prevoz z nakládky na vykládku, vyloženie bremien z vozidla
-          manipulácia s bremenom z nákladného priestoru vozidla až na miesto určenia v budove
 
20.5 Poskytovanie služby vedenia cudzieho motorového vozidla
 
 
 
 
 
20.6 Služby traťového kormidelníka
 
 
 
 
20.7 Služby verejných nosičov a poslov
 
 
20.8 Kuriérske služby
 
 
 
Poznámka:
V rozsahu živnostenského oprávnenia nie je možné vykonávať triedenie poštových zásielok v distribučnom stredisku podľa zákona o poštových službách.
 
20.9Predaj leteckých prepravných služieb
 
 
 
20.10 Poskytovanie prepravných služieb nemotorovými vozidlami
 
Poznámka:
Pri preprave osôb ide o poskytovanie služieb prostredníctvom: rikší, záprahových vozidiel ... .
 
 
21. SKLADOVANIE
 
Odporúčané označenie:                                                  Obsahové vymedzenie:
 
21.1 Skladovanie
 
Poznámka:
Živnostenské oprávnenie nezahŕňa poskytovanie možných doplnkových služieb;
1.    v spojení s obstarávaním prepravy tovaru poskytovanie doplnkových služieb ako napr.: manipulácia s nákladom - preklad nákladov, kompletovanie, baliace činnosti zakladá vznik koncesovanej živnosti – zasielateľstvo
2.    v spojení so skladovaním vybraných poľnohospodárskych komodít [2]*zakladá vznik ohlasovacej voľnej živnosti – prevádzkovanie verejného skladu
 
 
22. UBYTOVACIE A STRAVOVACIE SLUŽBY
 
Odporúčané označenie:                                                   Obsahové vymedzenie:
 
22.1 Ubytovacie služby bez poskytovania pohostinských činností
 
 
 
§   ubytovacie služby v zariadeniach bez prevádzkovania pohostinských činností:
    -   hotel garni triedy *, **, ***
-    penzión triedy *
 -    turistická ubytovňa triedy *, **
 -    chatová osada triedy *, **
-    kemping triedy *, **
 -    ubytovanie v súkromí - kategória:
 -     izba trieda *, **, ***
      -     objekt trieda *, **, ***
 -     prázdninový byt triedy *, **, ***
§   ubytovanie vo vysokoškolských internátoch,     ubytovanie v domovoch mládeže
§   ...
Poznámka:
Na označovanie ubytovacích zariadení do tried (*) sa vzťahuje vyhláška, ktorou sa upravuje kategorizácia ubytovacích zariadení a klasifikačné znaky na ich zaradovanie do tried
 
22.2 Poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
§   príprava a predaj na priamu konzumáciu tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál a nápojov
§   príprava a predaj na priamu konzumáciu nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov
§   príprava a predaj na priamu konzumáciu zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a  mrazené krémy
§   príprava a predaj na priamu konzumáciu jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok
§   predaj cukrárenských výrobkov na priamu konzumáciu
§   predaj na priamu konzumáciu po domácky vyrobeného vína a s ním spojený predaj sezónnych jedál na priamu konzumáciu, ak sa nevykonáva viac ako 4 mesiace v roku
§   pečenie mrazených pekárenských polotovarov (fornetti)
§   ...
Poznámka:
Živnostenské oprávnenie nezahŕňa možnosť vykonávania pohostinskej činnosti podľa § 38 ods.1 živnostenského zákona.
 
22.3 Prevádzkovanie výdajne stravy
 
Poznámka:
V spojitosti s dovozom vyrobených jedál v prepravných  gastronádobách a termoportoch z iných prevádzok.
 
 
 
23. INFORMÁCIE, KOMUNIKÁCIE A VYDAVATEĽSTVO
 
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
23.1 Počítačové služby
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
§   hardvérové poradenstvo
-          poradenstvo v oblasti informačných systémov týkajúce sa technického vybavenia
§   softvérové poradenstvo a dodávka softvéru 
-          poradenstvo v oblasti informačných systémov týkajúce sa programového vybavenia
-          spracovanie grafických návrhov webových stránok a ich aktualizácia  
§   služby pri údržbe systémov (softvéru)
-          poskytovanie pomoci s cieľom udržať softvér v optimálnom funkčnom stave, poskytovanie odborných služieb súvisiacich s počítačom – obnova systému po havárii,
§   poradenstvo v oblasti bezpečnostiinformačných systémov (antivír, zálohovanie, prístup)
§   poradenstvo v oblasti ochrany osobných údajov
§   služby riadenia a vedenia zariadení na spracovanie údajov
-          správa počítačových sietí,
§   montáž, oprava a údržba počítačových, dátových a komunikačných sietí
§   návrh a optimalizácia informačných technológií
§   údržba a oprava mechanických častí počítačov
§   služby webového servera
-          poskytovanie priestoru na prezentáciu vlastných stránok klientom  
§   poskytovanie dátových služieb -internetová čitáreň
§   poskytovanie informácií prostredníctvom internetu a z verejne prístupných zdrojov
§   ...
 
23.2 Služby súvisiace s počítačovým spracovaním údajov 
 
 
§   spracovanie údajov
-          spracovanie údajov dodaných zákazníkom, vypracovanie tabuliek, výpočtov a pod. bez navrhovania špecifického programu
-          animácia a vizualizácia pomocou výpočtovej technicky
§   služby súvisiace s databázami, on-line publikovanie
-          poskytovanie dát v určitom slede alebo postupnosti, vyhľadávaním alebo sprístupnením on-line dostupné každému alebo pre obmedzený počet užívateľov, publikovanie zoznamov a adresárov on-line
§   služby súvisiace so zaznamenávaním vstupných údajov
-          práce spojené so zaznamenávaním údajov dodaných zákazníkom na pásku, disketu alebo iné médium alebo priamo do systému na spracovanie
§   Rozmnožovanie nahraných nosičov záznamu zvuku a obrazu so súhlasom autora
§   ...
 
 
23.3 Vydavateľská činnosť
 
 
 
§   vydávanie kníh, máp, zborníkov
§   vydávanie novín a časopisov – periodických a neperiodických publikácií
§   vydávanie hudobnín
§   vydávanie manuálov pracovných činností
 
 
24. FINANČNÉ ČINNOSTI
 
 
Odporúčané označenie:                                                   Obsahové vymedzenie:
 
24.1 Finančný leasing
 
 
Poznámka:
Peňažné zdroje na vykonávanie finančného lízingu nesmú byť získané a poskytované v rozpore so zákonom prijímania peňažných vkladov a zákaze poskytovania úverov a pôžičiek z peňažných zdrojov získaných na základe verejnej výzvy alebo verejnej ponuky majetkových hodnôt podľa § 3 ods. 1 a 2 a § 5 písm. l) zákona o bankách a § 126 ods. 5 zákona o cenných papieroch
 
24.2 Poskytovanie úverov a/alebo pôžičiek z peňažných zdrojov získaných výlučne bez verejnej výzvy a bez verejnej ponuky majetkových hodnôt
 
 
Poznámka:
Peňažné zdroje na poskytovanie takýchto úverov a pôžičiek nesmú byť získané a poskytované v rozpore so zákazom prijímania peňažných vkladov a zákaze poskytovania úverov a pôžičiek z peňažných zdrojov získaných na základe verejnej výzvy alebo verejnej ponuky majetkových hodnôt podľa § 3 ods. 1 a 2 a § 5 písm. l) zákona o bankách a § 126 ods. 5 zákona o cenných papieroch
 
24.3 Sprostredkovanie poskytovania úverov a/alebo pôžičiek z peňažných zdrojov získaných výlučne bez verejnej výzvy a bez verejnej ponuky majetkových hodnôt
 
 
 
Poznámka:
Peňažné zdroje, ktorých sa týka sprostredkovanie poskytovania takýchto úverov a pôžičiek nesmú byť získané a poskytované v rozpore so zákazom prijímania peňažných vkladov a zákaze poskytovania úverov a pôžičiek z peňažných zdrojov získaných na základe verejnej výzvy alebo verejnej ponuky majetkových hodnôt podľa § 3 ods. 1 a 2 a § 5 písm. l) zákona o bankách a § 126 ods. 5 zákona o cenných papieroch. Sprostredkovanie poskytovania úverov a pôžičiek medzi klientmi a splácanie splátok takýchto úverov a pôžičiek klientmi sa nesmie uskutočňovať prostredníctvom bankového účtu sprostredkovateľa, ale iba priamo medzi účtami klientov sprostredkovateľa.
 
24.4 Faktoring a forfaiting  
 
Poznámka:
Súčasťou živnostenského oprávnenia nie je vykonávanie núteného výkonu súdnych a iných rozhodnutí.
 
 
 
 
25. ČINNOSTI V OBLASTI NEHNUTEĽNOSTÍ A PRENÁJOM
 
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
25.1 Správa bytového/nebytového fondu a jeho údržba v rozsahu ....
 
 
§   údržba bytového/nebytového fondu v rozsahu ...
(napr. maliarske práce, upratovacie práce ....)
§   správa bytového/nebytového fondu
§   obstarávanie služieb spojených so správou bytového/nebytového fondu
 
Poznámka:
Z hľadiska špecifikácie predmetu podnikania je dôležité, či sa mienia v jeho rámci vykonávať údržbárske činnosti spojené so zabezpečovaním riadneho udržiavania príslušného bytového/nebytového fondu, t.j. služby spojené s údržbou a opravami BF, a ak, v akom rozsahu voľných živností (s ohľadom na to, že väčšina týchto činností má charakter remeselných živností), alebo pôjde iba o obstarávanie údržby a opráv prostredníctvom iných oprávnených osôb.
 
25.2 Prenájom nehnuteľností spojený s poskytovaním iných než základných služieb spojených s prenájmom
 
 
 
 
 
 
 
§   prenájom bytových a nebytových priestorov, ak sa popri prenájme poskytujú aj iné než základné služby spojené s prenájmom
§   prenájom garáží a odstavných plôch pre motorové vozidlá, ak sa popri prenájme poskytujú aj iné než základné služby spojené s prenájmom, alebo ak garáže, prípadne odstavné plochy slúžia na umiestnenie najmenej piatich vozidiel patriacich iným osobám než majiteľovi alebo nájomcovi nehnuteľnosti
 
Poznámka:
Základnými službami treba rozumieť taký okruh služieb, ktoré zabezpečujú (podmieňujú) možnosť ich riadneho užívania nájomcom. Za takéto služby v praxi možno považovať napr.:
-          dodávku tepla a teplej úžitkovej vody, elektrickej energie, plynu
-          odvoz tuhého komunálneho odpadu
-          odvod odpadovej vody alebo odvoz splaškov
-          kominárske služby
-          upratovanie spoločných priestorov a pod.
 
25.3  Prenájom hnuteľných vecí
 
 
 
 
 
 
 
 
 
§   prenájom dopravných prostriedkov (pozemných, vodných, vzdušných)
§   prenájom strojov a zariadení 
§   prenájom prístrojov
§   prenájom vybavenia prenajímaných priestorov vnútorným zariadením
§   ...
Poznámka:
Súčasťou živnostenského oprávnenia nie je prenájom zbraní.
 
 
26. ODBORNÉ, VEDECKÉ A TECHNICKÉ TESTOVANIE A ANALÝZY
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
26.1 Informatívne testovanie, meranie, analýzy a kontroly
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
§   informatívne meranie a vyhodnocovanie hluku a vibrácií
§   informatívne posudzovanie originality vozidiel
§   termodiagnostika objektov – informatívne meranie
§   informatívne meranie fyzikálnych veličín
§   skúšanie a kontrola chýb materiálov a výrobkov bez narušenia ich zloženia, okrem skúšok a kontroly lán lanových dráh
§   vykonávanie kalibračnej služby s výnimkou overovania určených výrobkov
§   informatívne chemické a mikrobiologické analýzy
§   skúšanie kanalizačných a akumulačných vodných nádrží na ich nepriepustnosť (žumpy)
§   vykonávanie termografickej činnosti – informatívne meranie
§   vykonávanie informatívneho odpočtu číselných údajov zaznamenaných na meradlách
§   ...
 
 
 
27. ADMINISTRATÍVNE SLUŽBY A PORADENSTVO
 
Odporúčané označenie:                                                    Obsahové vymedzenie:
 
27.1 Administratívne služby
 
 
 
 
 
 
 
§   poskytovanie certifikačných služieb v oblasti elektronického podpisu
§   kancelárske a sekretárske služby
§   kopírovacie a rozmnožovacie služby
§   činnosti stredísk poskytujúcich služby prostredníctvom telefónu – call centrá
§   korektúry textov
§   administratívne práce v oblasti colnej deklarácie
§   ...
27.2 Činnosť podnikateľských, organizačných a ekonomických  poradcov
§   činnosť informačných kancelárií
§   príprava a vypracovanie technických návrhov, grafické a kresličské práce
§   inžinierska činnosť
-          poskytovanie súvisiacich technických služieb
-          poskytovanie poradenstva investorom a vlastníkom nehnuteľností
-          zastupovanie investora (stavebníka) pri príprave a uskutočňovaní stavieb (napr.: zabezpečuje vstupné podklady, prieskumy, odborné posudky a stanoviská, zastupuje investora pri územnom konaní, stavebnom konaní a kolaudačnom konaní, pripravuje konanie na výber dodávateľa stavby ...)
§   poradenská činnosť pri spracovaní projektov na čerpanie finančných zdrojov z EÚ pre Štrukturálne fondy a Kohézny fond
§   spracovanie ekonomických projektov na čerpanie finančných zdrojov z EÚ pre Štrukturálne fondy a Kohézny fond
§   technicko – organizačná pomoc pri realizácii projektov na čerpanie finančných zdrojov z EÚ pre Štrukturálne fondy a Kohézny fond
§   marketingové poradenstvo
§   účtovné poradenstvo
§   mediálne poradenstvo
§   poradenská činnosť a vypracovanie bezpečnostných projektov na ochranu osobných údajov
§   poradenstvo a vypracovanie bezpečnostných projektov podnikateľa
§   poradenská činnosť v oblasti rozvoja osobnosti, vizáže a farbové poradenstvo   
§   poradenstvo a certifikácia v oblasti systémov riadenia a kvality
§   poradenstvo a certifikácia systémov manažérstva kvality neurčených výrobkov
§   poradenstvo a certifikácia kvality služieb a osôb
§   poradenstvo v oblasti spoločenského správania
§   poradenská činnosť v oblasti zdravého životného štýlu a zdravej výživy
§   poradenská činnosť v oblasti personálneho manažmentu
§   konzultačné, poradenské a tréningové služby v oblasti rozvoja ľudských zdrojov (koučing)
§   ...
 
 
27.3 Správa registratúrnych záznamov bez trvalej dokumentárnej hodnoty
 
 
Poznámka:
V rámci živnostenského oprávnenia je možné vykonávať správu iba tých registratúrnych záznamov bez trvalej dokumentárnej hodnoty, ktoré vznikli z činnosti zaniknutých, resp. zanikajúcich pôvodcov registratúry.
 
27.4 Vedenie účtovníctva
 
 
 
 
 
 
 
 
28. VZDELÁVANIE
 
Odporúčané označenie:                                                   Obsahové vymedzenie:
 
28.1 Vykonávanie mimoškolskej vzdelávacej činnosti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
§   doučovanie a príprava žiakov a študentov (na maturity, pohovory, ...) formou skupinového alebo individuálneho doučovania
§   mimoškolská činnosť v záujmových krúžkoch
§   organizovanie kurzov, školení a seminárov
§   uskutočňovanie školiacich aktivít v oblasti podpory predaja, výroby a obchodu
§   ...
Poznámka:
V rámci tejto živnosti nie je možné vykonávať:
-          vyučovanie v odbore cudzích jazykov
-          vyučovanie v odbore umenia
 
 
29. ZDRAVOTNÍCTVO
 
Odporúčané označenie:                                                       Obsahové vymedzenie:
 
29.1 Dopravná zdravotná služba
 
 
 
 
 
 
 
§   doprava do zdravotníckeho zariadenia a zo zdravotníckeho zariadenia a doprava medzi zdravotníckymi zariadeniami ústavnej starostlivosti,
-          pristavenie vozidla, použitie vozidla na dopravu a spracovanie údajov zistených pri poskytovaní tejto dopravy na magnetickom nosiči
§   ...
 
29.2 Prevádzkovanie jaslí
 
 
 
 
 
30. KULTÚRNE, ZÁBAVNÉ, REKREAČNÉ, ŠPORTOVÉ ČINNOSTI
 
Odporúčané označenie:                                                        Obsahové vymedzenie:
 
30.1 Prevádzkovanie kultúrnych, spoločenských a zábavných zariadení
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prevádzkovanie:
§   knižníc
§   múzeí a galérií
§   kín
§   botanických a zoologických záhrad a prírodných rezervácií
§   zábavných parkov a lunaparkov
§   cirkusov
§   kolotočov a iných zábavných atrakcií 
§   modelingovej agentúry
§   umeleckej agentúry
§   zoznamovacej agentúry
§   svadobnej agentúry
§   nevýherných automatov a nevýherných hier
§   výherných hier, a to:   
a.        športové súťaže s cenami pre účastníkov
b.       hry relaxačného alebo športového charakteru, aj keď na účasť na nich je potrebný vklad , ktorý sa účastníkovi takejto hry ak prehrá, nevracia
c.        zábavné hry o vecné ceny prostredníctvom hracieho zariadenia, ak vklad nepresahuje sumu 10 Sk
d.       hry prostredníctvom hracieho zariadenia, v ktorých výhrou je ďalšia hra na tom istom hracom zariadení
e.        kvízy spočívajúce v odpovediach na otázky alebo v preukázaní vedomostí a zručností, ak je výsledok hry určovaný v prevažnej miere na základe preukázania vedomostí alebo zručností
f.         iné hry a tomboly, ak herná istina neprekročí sumu 50 000,- Sk
§   ...
 
30.2 Organizovanie kultúrnych a iných   spoločenských podujatí
 
 
Organizovanie:
§   kongresov a výstav
§   módnych prehliadok
§   tanečných zábav a diskoték
§   rekreačných jázd na koňoch
Poznámka:
Súčasťou živnostenského oprávnenia nie je výkon špecializovaných činností v oblasti telesnej výchovy
 
§   ...
 
30.3 Prevádzkovanie športových zariadení
 
 
Prevádzkovanie:
§   štadiónov: futbalové, kriketové, pre pozemný hokej a rugby,
§   pretekárskych dráh pre preteky áut, psov alebo koní,
§   bazénov a plavárni,
§   atletických dráh a štadiónov,
§   hál a štadiónov pre zimné športy,
§   boxerských hál,
§   golfových ihrísk,
§   bowlingových dráh,
§   lyžiarskych vlekov,
§   tenisových kurtov
§   ...
 
30.4 Prevádzkovanie erotického salónu
 
 
 
 
31. OSTATNÉ ČINNOSTI INDE NEUVEDENÉ
 
Odporúčané označenie:                                                       Obsahové vymedzenie:
 
31.1 Čistiace a upratovacie služby
 
§   generálne a bežné čistenie - kancelárske budovy, domy alebo byty, továrne, obchody, inštitúcie ...,
§   čistenie a údržba bazénov,
§   upratovanie vlakov, autobusov, lietadiel,
§   ručné umývanie a čistenie interiéru motorových vozidiel
§   prevádzkovanie autoumyvárne
§   čistenie a zimná údržba komunikácií,  
§   čistenie fasád a pomníkov
§   úprava lyžiarskych tratí
§   ...
 
31.2  Prevádzkovanie čistiarne a práčovne
 
§   čistenie a údržba textilu, odevov,
§   chemické čistenie odevov a textilu,
§   čistenie peria, vlny,
§   pranie, žehlenie a mangľovanie bielizne
§   čistenie kobercov a pokrývok
§   zberne bielizne
§   ...
 
31.3  Prevádzkovanie zariadení slúžiacich na regeneráciu a rekondíciu
 
Prevádzkovanie:
§   umelej soľnej jaskyne,
§   kryokomôr (nemedicínska kryoterapia)
-          poskytovanie kryoterapie celotelovou chladovou procedúrou pre regeneračný účinok),
 
§   termomasážnych technických zariadení
-          masáže poskytované prostredníctvom termomasážnych technických zariadení,
§   solária,
§   sauny,
§   fitnescentra,
§   ...
 
31.4 Služby súvisiace so skrášľovaním tela
 
§   koloristické a vizážistické služby bez zásahov do integrity ľudského tela,  
§   ozdobné tetovanie, ozdobná maľba tela – bodypating, permanentný make-up,
§   denné a večerné líčenie, líčenie pre modeling,
§   nástrekové opaľovanie tela,
§   zhotovovanie príčeskov, parochní,
§   navrhovanie účesu podľa schematického zobrazenia pomocou výpočtovej techniky,
§   úprava vlasov zapletaním, 
§   nastreľovanie náušníc pomocou nastreľovacej pištole,
§   piercing,
§   aplikácia a modelovanie umelých nechtov,
§   manikúra,
§   ...
 
31.5 Reklamné a marketingové služby
 
§   výroba, spracovanie a distribúcia reklamného materiálu,
§   realizácia reklamných kampaní,
§   šírenie reklamy rôznymi spôsobmi
-          v novinách, periodikách, v rozhlase, televízii, na internete a iných médiách,
-          umiestňovanie vonkajších reklám – billboardy, panely, nástenky,  stojany, (lepenie, vyvesovanie ...)
§   prenájom reklamných plôch
§   aranžovanie výkladov, viazanie kytíc a vencov, úpravy výstavných miestností,
§   zabezpečenie marketingových kampaní,
§   marketingy na mieste priameho predaja, konzultačné služby v oblasti marketingu,
§   inzertná činnosť,
§   informačná činnosť – mestské, turistické informačné centrá,
§   ...
 
31.6 Poskytovanie služieb pre rodinu a domácnosť
 
§   pranie a žehlenie, varenie, upratovanie, starostlivosť o záhradu,
§   vedenie domácnosti - obstarávanie nákupov a iných záležitostí súvisiacich s chodom domácnosti
§   pomoc pri krátkodobej opatere detí a starších osôb
§   ...
Poznámka:
Súčasťou živnostenského oprávnenia nie je poskytovanie sociálnych služieb podľa zákona o sociálnej pomoci.
 
 
31.7 Výskum a vývoj v oblasti prírodných a technických vied
 
§   výskum a experimentálny vývoj v špecifickej oblasti prírodných a technických vied, interdisciplinárny výskum,
§   ...
Poznámka:
V  rámci tejto živnosti nie je možné vykonávať najmä:
-          vývoj zbraní, streliva, výbušnín a leteckej techniky
 
31.8 Výskum a vývoj v oblasti spoločenských a humanitných vied
 
§   výskum a vývoj v špecifickej oblasti spoločenských a humanitných vied, interdisciplinárny výskum a vývoj,
§   ...
Poznámka:
V  rámci tejto živnosti nie je možné vykonávať najmä:
-          výskum v oblasti zdravotníctva, vrátane výskumu liečiv
 
31.9 Prieskum trhu a verejnej mienky
 
 
§   zisťovanie potenciálu trhu, úrovne informovanosti, akceptácie a oboznámenia sa s tovarom a službami, nákupných zvyklostí spotrebiteľov za účelom propagácie predaja a vývoja nových tovarov a služieb, rozbory výsledkov,
§   zisťovanie všeobecnej mienky verejnosti o politických, hospodárskych a sociálnych problémoch a ich analýza
 
 
31.10 Fotografické služby
 
 
§   portrétové fotografovanie – školská fotografia, fotografovanie na doklady, rodinné udalosti, 
§   fotografovanie pre obchodné účely, pre potreby vydavateľov, nehnuteľnosti, turistické účely,
§   spracovanie fotofilmov,
§   vyvolávanie, kopírovanie a zväčšovanie z negatívov, ktoré nasnímal klient, alebo kinofilmov,
§   vyvolávanie fotofilmov a prevádzkovanie fotokopírovacích zariadení,
§   prevádzkovanie fotoateliérov s vyhotovením fotografií,
§   kopírovanie, obnova alebo retušovanie diapozitívov,
§   snímanie dokumentov na mikrofilmy,
§   prevádzkovanie fotokabínky,
§   ...
 
31.11 Montáž bezpečnostných dverí s menej ako   3-bodovým uzamykacím mechanizmom
 
Poznámka:
Montáž bezpečnostných dverí s viac ako 3-bodových uzamykacím mechanizmom možno vykonávať na základe licencie podľa zákona o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti.
 
31.12 Poskytovanie poštových služieb
 
 
Poznámka:
Súčasťou živnostenského oprávnenia nie je univerzálna poštová služba vykonávaná na základe poštovej licencie v zmysle zákona o poštových službách.
 
31.13 Prevádzkovanie verejných WC
 
 
 
31.14 Donášková služba
 
 
 
31.15 Osadzovanie a údržba dopravného značenia a inštalovanie dopravných značiek
 
 
 
31.16 Ozvučovanie kultúrnych a spoločenských podujatí
 
 
 
31.17 Hubenie škodlivých živočíchov, rastlín, mikroorganizmov a potláčanie ďalších škodlivých činiteľov jedmi vrátane ochrannej dezinfekcie, dezinsekcie, deratizácie
 
 
 
31.18 Spracovávanie rodokmeňov
 
 
 
31.19 Diskotekárska činnosť
 
 
 
31.20 Činnosť astrológov a numerológov
 
 
 
 
31.21 Veštenie z karát a iných podkladov
 
 
 
31.22 Služby súvisiace s produkciou filmov alebo videozáznamov
 
§   videonahrávky udalostí ako svadby, stretnutia (rutinné, reportážne zachytenie rôznych rodinných udalostí)
§   spracovanie záznamov zvuku a obrazu
§   producentská činnosť v oblasti videotvorby, televíznej tvorby, filmovej tvorby
§   technické služby súvisiace s produkciou filmov alebo videozáznamov – zvuk, strih, dabing, titulkovanie, špeciálne efekty, kolorovanie, prepis amatérskych filmových materiálov na videokazetu – prevod z jedného do iného formátu
§   distribúcia filmov a videozáznamov
§   požičiavanie nahraných nosičov záznamu zvuku a obrazu
§   konferenciérsky servis
Poznámka:
Súčasťou živnostenského oprávnenia nie je možné vykonávať činnosti napĺňajúce znaky audiovizuálnych diel podľa autorského zákona.
 
31.23        Projektovanie a konštruovanie elektrických zariadení
 
 
 
31.24 Správa trhoviska, tržnice, príležitostného trhu
 
 
31.25 Opravy, plnenie a revízie hasiacich prístrojov
 
 
31.26 Uvádzanie do prevádzky, revízie a opravy požiarnych klapiek
 
 
31.27 Projektovanie, inštalovanie, oprava a revízie elektrickej požiarnej signalizácie
 
 
31.28 Projektovanie, inštalovanie, oprava a revízie stabilných a polostabilných hasiacich zariadení
 
 
31.29 Oprava a kontrola požiarnych vodovodov
 
 
31.30 Oprava a kontrola požiarnych hydrantov
 
 
31.31 Kontrola, opravy a montáž systémov automatického hasenia
 
 
31.32 Montáž pomerových rozdeľovačov nákladov vykurovania
 
 
31.33 Poskytovanie záruk na zabezpečenie colného dlhu
 
 
31.34 Prevádzkovanie úschovní batožín
 
 


1) Živnosti obchodné, výrobné a poskytujúce služby
 
2) Nech nemýli, že pri výpočte čiastkových voľných živností v tomto dokumente sa možno stretnúť s rovnakým označením voľnej živnosti aj pri výpočte voľných živností v dokumente k remeselným živnostiam. Rešpektoval sa princíp, podľa ktorého sa do demonštratívneho výpočtu voľných živností uviedli aj činnosti z dokumentu o remeslách v tých prípadoch, ak išlo o čiastkovú činnosť niektorej z kmeňovej voľnej živnosti uvedenej v tomto dokumente.
 
3) OKEČ tvorí prílohu vyhlášky Štatistického úradu SR č.306/2007 Z.z., ktorou sa vydáva Štatistická klasifikácia ekonomických činností
 
4) Z časových a inštruktívnych dôvodov tomuto dňu zodpovedá aj aktuálnosť vydania a možného uplatnenia tohto metodického dokumentu.
 
5) Používanie OKEČ-u na štatistické účely bolo záväzné pre spravodajské jednotky do 31.12.2007 podľa vyhlášky ŠÚ SR č. 552/2002 Z.z., ktorou sa vydáva odvetvová klasifikácia ekonomických činností na štatistické účely, s účinnosťou od 1.januára 2008 podľa vyhláškyč.306/2007 Z.z..    
 
[1]* ide o poľnohospodárske komodity na ktoré možno vydať skladiskový záložný list, tj. na zrno, obilniny, vrátane kukurice, olejnaté semená, semená strukovín, cukor a zemiaky jedlé neskoré (STN 642211)
2* ide o poľnohospodárske komodity na ktoré možno vydať skladiskový záložný list, tj. na zrno, obilniny, vrátane kukurice, olejnaté semená, semená strukovín, cukor a zemiaky jedlé neskoré (STN 642211)

Podnikanie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014